Фитнеси, актьорски школи и киноложки клубове маскират стопанска дейност чрез сдружения с нестопанска цел, за да не плащат данъци, предаде „Телеграф“, позовавайки се на НАП.

Данъчните обаче са започнали да им правят ревизии, за да установят размера на укрития залог.

Звеното за управление на риска към НАП пък ще изготви анализ, за да установи колко на брой са рисковите лица и какъв е размерът на щетата за бюджета. Засега данъчните са пипнали десетина сдружения, които маскират стопанска дейност като такава в обществена полза. Освен че се ощетява бюджетът, по този начин се хвърля петно върху нестопанския сектор като цяло, коментират от НАП.

Схемите основно са две. При едната клиентите плащат членски внос в сдружението или в клуба. При другата плащат дарение. И в двата случая се пестят корпоративен данък и ДДС.

НАП пък са погнали тарикатите по няколко линии. Първата е да регистрират служебно лицата по ДДС, за да не се плаща данъкът. Втората е да се направи данъчна ревизия, за да се установят дължимите налози. Третата е да се търси солидарна отговорност за неплатените данъци от физическите лица – собственици и управители на сдруженията.

Вместо да регистрират фирми, собствениците на фитнеси правят сдружения с нестопанска цел, под предлог че се осъществява дейност в обществена полза, а спортът и културизмът са средство за духовно и физически израстване на нацията. Клиентите пък се водят членове на спортен клуб и , за да ползват съооръженията, плащат членски внос.

По подобен начин действат някои театрални школи, набиращи млади таланти в училищата. От родителите се иска да правят дарение в полза на школата. Касови бележки, разбира се, няма.

Една от веригите фитнеси, които данъчните проверяват, пуска редовно отчети за приходите и разходите си, от които става ясно, че от членовете на клуба за миналата година са събрани над 2 милиона лева, а от клиенти, които не са членове – близо 1 милион лева.