На 12 декември строителите ще изкарат 1000 машини строителна техника по време на мирна демонстрация. Събрана е подписка, под която са се разписали 53 000 души. Това заяви председателят на УС на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев.

Камарата на строителите в България ще иска срещи с президента, премиера, председателя на парламента и депутати заради обвиненията през последните месеци за некачествено строителство и нагласени обществени поръчки.
 


Мирният протест с разполагането на техниката ще се проведе на "Цариградско шосе" от 7:00 до 12:30 часа в посока Врана. Целта на маршрута е да не се пречи на нормалния трафик в централната градска част. Подписката ще бъде внесена в парламента в 9:30, а след това ще има срещи в Министерския съвет и при президента, уточниха от камарата.
 
Подписката цели спиране на използването на бранш за политически цели.
 


 
"Искаме плановост и предвидимост за развитие на сектора в дългосрочен план. Ние не сме молили категорично освен за подкрепа на бранша. Хората, които в момента ни атакуват са БСП", категоричен е Терзиев, като се имаше предвид внесеното писмо в АПИ от депутати от левицата, начело с Елена Йончева, в което се иска проверка на инфраструктурни строежи.
 

 
"Нашето желание е тези срещи, очи в очи с българската държава и общественост, да опровергаем всички внушения и недоказани твърдения. Ще изразим категоричното си несъгласие с такава пропаганда и използването на съдбата на над 250 хиляди строители и техните семейства за трупане на политически дивиденти.
 
Според бранша през следващия програмен период се очаква усвояване между 12-15 милиарда евро. Няма фирма в Европа, която да не желае да участва в разпределението на тази баница. Но, по вярвайте ми, българските фирми пак ще строят в консорциуми и занапред. Да сте виждали немски строители, идват само като консултанти. Строителният ни бизнес ще бъде пречка за западните фирми. Това е основната атака“, убедени са от сдружението.