Борсовите котировки на петрола от еталонните световни марки падат в четвъртък сутринта, след като се повишиха с над 2% в сряда.

Днес сутринта септемврийските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон поевтиняха с $ 0,33 (0,65%) до 43,46 долара за барел.


През предишната сесия цената на тези контракти се повиши с $0,89 (2.2%), до $43,79 за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI за август в същото време са по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $0,34 (0,83%), до $40,86 за барел.

В сряда котировките се вдигнаха с $0,91 (2.26%), до $ 41.2 за барел.

Страните от пакта ОПЕК + стигнаха до извода, че търсенето на петрол се възстановява и че е възможно да се следва предвидения курс - да се увеличи производството на петрол от август с 2 милиона барела на денонощие.

Участниците в споразумението обаче очакват страните, които преди това не са изпълнили задълженията си, да компенсират това увеличение. Те смятат, че търсенето е достатъчно силно, за да "изяде" допълнителните обеми.

Русия през август ще увеличи производството на петрол с 400 хиляди барела на денонощие.

Омекотяване на споразумението за намаляване на добива може да показва подобрение на глобалното търсене и би трябвало да помогне за увеличаване на цените на петрола, смятат експерти от AxiCorp.

Според тях вероятно е цените да продължат да получават подкрепа в краткосрочен план.

"Пълното спазване на условията по сделката на ОПЕК+ е по-критично от всякога, като се има предвид рискът от втора вълна на коронавирус", подчертават те.

Подкрепа за цените на петрола в сряда имаше и от данните на Министерството на енергетиката на САЩ за състоянието на запасите в страната.

Стоковите резерви от суровината в САЩ за седмицата, приключила на 10 юли, се спаднали със 7,5 милиона барела, съобщи министерството. Това е най-значимият седмичен спад на запасите от 27 декември 2019 година.

Бензиновите запаси намаляват с 3,1 милиона барела, на дестилатите - с 453 хиляди барела. Запасите от нефт на терминала Кушинг са нараснали с около 900 хиляди барела.

Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно очакваха статистиката да покаже намаление на запасите от нефт през миналата седмица с 2,1 милиона барела. Според прогнозата им запасите от бензин намаляват с 2 милиона барела, а на дестилатите - с 1,1 милиона барела.