Намален износ в четвъртък е свалил цените на тока за бизнеса, пише „Монитор“. Според шефа на БЕХ Валентин Николов това е най-вероятната версия за рязкото поевтиняване.

По думите му просто капацитетът на електроенергийната система у нас и в съседните страни не е бил достатъчен. Той припомни, че част от износа от България за Гърция минава и през съседните Турция и Северна Македония и може и там да е имало проблеми с преносните възможности на системите.

От началото на седмицата цените на енергийната борса отчитат огромни колебания, доближаващи дори стотина лева за мегаватчас в два последователни дни.


Така в сряда за четвъртък бе постигната рекордната цена за месеца от 335,51 лв. за мвтч, за петък обаче тя се срива до 240,90 лв. или с близко стотарка.

Данните от сайта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в сегмента „Ден напред“ сочат, че за сряда токът също е бил над психологическата граница от 300 лв. и отчете ниво от 301,73 лв./мвтч.

Иван Хиновски от Българския енергиен форум смята, че причина за колебанията на цените в сегмента е неравномерното участие на пазара на някои от големите тецове.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев причината е в липсата на добри правила за търговия с електроенергия.

Той добави обаче, че от началото на месеца Полша и България държат най-ниски цени в сегмента. Браншовикът уточни, че и за петък сме с едни от най-ниските цени, отново заедно с Полша.

По думите му колебанията на борсата се дължат и на липса на управление на предлагането. „Колебанията не се дължат на недостиг, защото има износ“, поясни Велев.

Данни от сайта на ЕСО сочат, че в четвъртък около 17:00 часа българската енергетика е осигурявала за износ товар от около 1734 мегавата, като най-голям е бил експортът за Сърбия в размер на 509 мегавата.

Във връзка с високите цени на промишления ток у нас от Българската федерация на индустриалните консуматори на енергия (БФИЕК) са изчислили, че средната цена за базов товар в сегмента „Ден напред“ за август е 218,17 лв./мвтч, което е почти тройно поскъпване спрямо година.

Според Иван Хиновски обаче поскъпването на тока не е нелогично, защото в цяла Европа цените на електроенергията вървят нагоре и това в немалка степен се дължи на поскъпването на природния газ.

ЕК ни подгони за големите тецове

ЕК иска ясен план от България за затваряне на въглищните централи и гаранция, че парите за регионите няма да отидат само в София. Това са двете условия, поставени от Брюксел, за да бъде приет за разглеждане Националният план за възстановяване и развитие и Споразумението за партньорство за настоящия програмен период 2021-2027 г.

Става ясно още, че Еврокомисията не иска обтекаеми думи за закриване на централите като "скоро" или "дългосрочно", а точно фиксирани дати по години - какво ще се случва, като това трябва да бъде изрично записано в двата документа, за да бъдат отпуснати парите.

Съгласно европейските изисквания всяка страна трябва да приеме Интегриран план в областта на енергетиката и климата до 2030 г. България има такъв план, в който обаче ясно не е посочен срок за закриването на въглищните централи.

Съгласно Парижкото споразумение за климата, което България е подписала, всички страни са се съгласили да закрият въглищните си централи до 2030 г., за да бъдат постигнати целите за намаляване на замърсяването на атмосферата.