Служебният премиер Стефан Янев в "Лице в лице" по bTV, коментира смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев и подозренията за убийство.

"Тази тема навлезе в публичното пространство, отдавам я на предизборната обстановка. След като има следствие, аз и да искам не мога да коментирам нищо по въпроса.

Всичките факти които излизат наяве са смущаващи, но нека да оставим на хората които водят следствието, истината да излезе наяве, каза още служебният премиер", заяви Янев.

На практика имаме безпрецедентен случай – един служебен кабинет да бъде заменен с друг служебен кабинет. Иначе оценката за представянето на различните министри се дава от президента, който назначава служебния кабинет. 

Оценката за представянето на различните министри се дава от президента, всичко което е взето като решение е обсъждано, казал съм моето мнение. Новите министри са избрани на базата на техните биографии и техният опит. Съветваме се с широк кръг от хора - каза служ. премиер на въпрос за тримата нови министри

,Много е лесно да критикуваш, че някой не се справя в един сектор с много тежко наследство, с много проблеми, сектор, който не е бил реформиран в последните 10-15 години. Конкретната оценка за работата на определен министър не касае толкова неговото оставане, колкото оценката колко тежък е даденият сектор.

Да се критикува е много лесно. Енергетиката е много тежък сектор, така че оценката е комплексна. А и въпросът не е в личностите, а в общата политика. Влизайки в персонални нападки, това не води положителен заряд за обществото, така не се казва как ще се реши даден проблем'', обясни той за решението енергийният министър Андрей Живков да запази поста си и в новия служебен кабинет.

"Инфлацията вече очевидно излиза от очакваните прогнози и е възможно да продължи към възходящ ред. Обезпокоителни са и цените на електрическата енергия.

Инфлацията и високата цена на тока се дължат на един феномен и той е, че целият свят е в период на възстановяване от кризата, което в световен мащаб води до повишаване на цените на основните енергоносители и на металите, което дава отражение по отношение на основните производства.

В почти цял свят бяха вкарани в обращение и много свежи пари, близо 13 трилиона, което също повлия на инфлацията, разясни служебният премиер на въпрос за шоковото увеличение на цените, което ни очаква след Нова година", каза Янев по отношение на покачването цените на ел. енергията. 

Служебният министър-председател отрече обвиненията от ГЕРБ, че администрацията на президента и служебното правителство участва в купуването на партии.

,,Не мога да коментирам неща, които са в медиите и предвид факта, че предизбораната кампания вече е пред очите ни. Специално от президента не съм чул желание да иска да прави партия, тъй като той е заявил много отдавна, че ще бъде кандидат за президент'', уточни Стефан Янев.

,,Ситуацията с гражданството на Кирил Петков е в процедура в Конституционния съд. Мисля, че той е направил всички законосъобразни стъпки да декларира това. Вече дали има процедурни нарушения, ще се произнесе съдът'', каза още Янев.

На въпрос дали има мачкане на политически опоненти премиерът отговори, че това е много силно определение и допълни, че такива неща започват да се говорят в публичното пространство преди всяка предизборна кампания.

На въпрос, дали смята, че стачките са организирани, а не автентични, той каза: 

"Вие мислите ли, че  са спонтанни стачки? Отворен въпрос, винаги има хора които излизат истински, но има и хора които излизат организирано. Този бизнес който протестира, е взел най-много помощи. Достатъчно силен сезон беше осигурен лятото, от тук нататък всеки бизнес иска да се развива. Ние сме за това, помагаме на всеки бизнес. Добре е когато бизнесът е активен и търси своите права, но бизнесът трябва да отговорен и към държавата си". 

Протестите не трябва да се разделят и политизират,. Изконно право е на всеки да изразява мнението си. Това което води до съмнение, е че определени протести са със сравнително малко хора, но спонтанността не винаги я има - допълни той.