Присъединяването към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите. Това заяви ексклузивно пред bTV в "Тази сутрин" управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Той беше категоричен, че въпреки растящата инфлация, банковата система у нас е стабилна.

"Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес. Готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите 2 г., политически остава да видим. Бяха направени и заявки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 г. – предстои да видим", заяви още Радев.

Управителят на БНБ каза, че 1.9553 ще е курсът лев - евро, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута.

Допълни, че влоговете на хората в лева, автоматично ще преминат в евро при влизането ни в еврозоната. Двете валути ще могат да се използват за сравнително кратък период – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева. За да свикнат хората този тренд ще започне 6 месеца преди влизането на еврото и ще продължи една година след това този показател.

По думите му по време на COVID епидемията са се увеличили банковите влогове.

"Депозитите се увеличават още преди кризата, увеличи се по време на кризата – хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна – нямат инвестиционни възможности", добави още Радев.

Управителят на БНБ отчете, че има скок и при покупката на жилища. Според него в момента не може да се говори за "имотен балон", но има такъв тренд. Допълни, че това не са добри знаци за развитието на икономиката, но все пак прогнозира, че тя ще възстанови нивата си от преди кризата в края на 2022 г. А относно инфлацията - той прогнозира, че тя ще бъде стабилизирана през следващата година.