Чужденци са най-честите купувачи на имоти в близките до Кюстендил села, констатират брокери. „Интересът е предимно към купуване на селски къщи”, уточнява Йордан Габерски – брокер.

Благоевградчани масово продават жилищата си и панически бягат към... СНИМКИ

В момента на пазара на имоти се наблюдава пик в търсенето на гарсониери в града, но предлагането е нищожно. Семейства с две деца пък се оглеждат предимно за тристайни градски апартаменти, пише struma.bg.

„В момента в областния град има и засилено търсене на жилища под наем, което за мен е много озадачаващо”, уточнява брокерът.

Софиянци напоследък усилено търсят да си купят къща с двор, и то на село, а в града най-голямо е предлагането на тристайни апартаменти.

„Учудващото е, че последните месеци скочиха цените на жилищата в панелните блокове. Например неремонтиран апартамент, и то в недобро състояние, който  струваше 35 000, сега стигна до 50-55 000 лева.

Селските къщи, ако са много хубави, започват от 50 000 евро нагоре”, допълва Габерски.

В града местните се ориентират към жилища, които са ново строителство. Най-голямо е търсенето на апартаменти в кв. „Запад”, който е и най-добре устроен от към заведения, магазини и кътове за отдих.

Районът в централната градска част също е сред предпочитаните.

Търсят се къщи в близките села, но цените им са високи. Това са Лозно, Жиленци, Вратца, Грамаждано, Пиперков чифлик, Жабокрът, Нов чифлик, а в Коняво дори няма предлагане.

„Има интерес и към къщи в община Невестино, но там свободни могат да се намерят само в отдалечените планински села”, допълват от брокерските агенции.