Жилищата в София подобряват достъпността си с около 10% за последните 2 години, сочат изчисленията на имотната компания “Адрес”.

Брокерите обясняват тенденцията с увеличението на работните заплати с 20% за периода и бума на кредитирането. При двама работещи в домакинството, за да си купят имот в София с ипотечен кредит, през 2018 г. е трябвало да отделят около 35% от общия си доход, при средна работна заплата, за да покриват заема. За сравнение през 2016 г. са били нужни около 45% от дохода.

В резултат от рекордно ниските лихви, общата стойност на изтеглените заеми през 2018 г. достига 10,53 млрд. лева и нараства с 11,4%, сочат данните на БНБ.

Купувачите разчитат на по-голямо банково участие при сделките, респективно и теглят по-големи суми. В 18% от случаите клиентите търсят финансиране в размер от 50% до 80% от стойността на имота. “Предвид очакванията за поетапно покачване на лихвите, задължително условие при тегленето на кредит е да се предвиди евентуално поскъпване и да се калкулира как то ще се отрази върху месечната вноска.

Числата показват, че клиентите, сключили сделка през 2018 г., ще могат да изплащат и по-скъпи вноски при увеличение с 0,25 или 0,5 процентни пункта, без да нарушават финансовия си комфорт”, коментира Гергана Тенекеджиева от “Адрес”.