Иво Атанасов е експерт с 30 годишна практика в дейности контролирани от държавата. Започва работа през 2014 година в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Назначен е за зам-директор на дирекция от тогавашния премиер Пламен Орешарски. Напуска агенцията със скандал. Причините споделя в специално интервю за БЛИЦ TV.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор контролира всички свери на икономическия живот в страната. Според Иво Атанасов напрежението идва от това, че председателят Петър Горновски, е назначен от Бойко Борисов под натиск от коалиционните партньори.

Да оглави агенцията лично настоявал Валери Симеонов пред тогавашния премиер. След успешния мандат Атанасов не си обяснява как изведнъж Петър Горновски се трансформира в едно от най- ярките лица на политическа партия "Продължаваме промяната”.


Иво Атанасов

"Питам дали с тези стари лица ще се направи промяната за която говорят". По думите на уволнения Атанасов Горновски има 
 интересна биография: бивш комсомолски секретар, работил е в полицията, и членува в масонска ложа .

"Той е проверен с години, като дялан камък е”.

В разказа си пред БЛИЦ TV Иво Атанасов допуска, че Петър Горновски може да е и сред учредителите на новата партия
"Продължаваме промяната". За да се хареса пред служебното правителство Горновски дава примера как се усвояват държавни средства чрез язовири, а Кирил  Петков отива да се снима пред медиите за личен ПР.

Петър Горновски е оцелял при мандата на Бойко Борисов, после и при Крил Петков, сега е добре поставен и при Даниела Визиева. Още през през 2017 година председателят на ДАМТН чисти неудобните. Сменя всички директори на дирекции и слага доверени хора.

Иво Атанасов е уволнен в разгара на протестите през август миналата година - 2020. В рамките на един ден му се прави дисциплинарен съвет назначен от Петър Горновски, на който е уволнен. Той е сезирал компетентните органи. Още на първа инстанция печели, а работодателят обжалва на втора инстанция. Чака се решението на ВАС за окончателна присъда.

Липсват мотиви за уволнението. Атанасов припомня, че в рамките на 6 месеца са назначени приближени до Горновски трима директори на дирекции. Периодът съвпада със служебното правителство, когато в министерството е бил и Кирил Петков. Тримата новоназначени пишат донос на базата на който Иво Атанасов е уволнен.

Близо 15 месеца той  води дела и споделя: "Вярвам в съдебната система. И се надявам справедливостта да възтържествува"!

На въпрос на БЛИЦ TV кога Иво Атанасов стана неудобен той споделя: "Работил съм с трима председатели на ДАТМН имал съм спорове с тях, но чисто професионални. Работя в сферата от 30 години и за мен няма тайни. Трябваше на личностна основа да ме отстранят. И ми извадиха мотив, че познавам бизнеса".
 
В лична кореспонденция до Атанасов Горновски  е написал, че му пречи да овладее агенцията. Уволненият се определя като 
жертва на политическо изчегъртване от носителите на промяната. Той разказва, че: "има постове в социалните медии, че Кирил Петков е човекът" - по този начин Горновски го подкрепя. "Явно се е откупил или пребоядисал в подходящия момент"- разсъждава Атанасов.

"Като се върна назад във времето, когато започна като служител в държавната администрация, Горновски беше назначен за гл. секретар на българския институт по метрология. Тогава Даниела Визиева беше зам.-министър на икономиката".

Атанасов говори за още един скандал в ДАМТН - има директор на дирекция, който е назначен от Петър Горновски. Съпругата на този финансов директор е шефка в Shell - България: "Представяте ли си той как ще събира наложените глоби на компанията?!"
 
Късите мандати в парламента усилиха напрежението в ДАМТН, продължава Атанасов:" има усещане за несигурност не се знае кой ще дойде. Всеки се спотайва и това дава възможност на Горновски да прави каквото си поиска . Доколкото знам, че да си на такъв пост поемаш ангажимент"- споделя уволненият през 2020 година.

Иво Атанасов вярата в справедлив съдебен процес, той е категоричен, че ще изчисти доброто си име като професионалист в контрола на държавни средства.

"Ако осъдя агенцията обезщетението ще го плати държавата, всички ние. Няма да има наказание за истинските виновници" -разсъждава уволненият от Петър Горновски зам.-директор на дирекция. Той е категоричен, че ще заведе частни дела към  бившите си колеги сформирали дисциплинарния съвет срещу него.

" Има читави хора в ДАМТН, но по времето на Горновски бяха назначени без необходимия опит и компетентност". Атанасов си спомня, че в неговата дирекция са дадени 35 хил. лева за камери, които не са монтирани. Според уволненият служител има отказ да се върши дейност като контролен орган, каквато е функцията и на самата агенция.


Очаквайте подробности!!!