Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България реагира остро на президентското вето на Закона за концесиите. БЛИЦ потърси председателя на КРИБ за повече подробности по горещата тема, както и за натиска на синдикатите, бизнес средата и порочните схеми за зелената енергия. Ето как Домусчиев отговори на въпросите на Ивайло КРАЧУНОВ.
- Г-н Домусчиев, има ли рекет от страна на синдикалните организации към бизнеса и правителството?
- Рекет е силна дума, но има натиск и то не от вчера от страна на синдикатите върху всички правителства. Натискът първоначално започва със социалните министри и завършва с президента. 


В резултат на това президентът Радев наложи вето върху един закон, който дълго време е бил обсъждан и по който е работено. Факт е, че от синдиката "Подкрепа" и неговия председател се срещнаха с президента и повлияха на решението му.

Не за първи път виждаме деструктивна роля, вследствие на натиск от синдикатите и натиск към политици.

- Ще се опази ли президентът Радев от внушенията на синдикатите?
- Надявам се, че президентът бързо ще разбере, че синдикатите не са това, което бяха. Дори синдикатът, с който се е срещнал, трудно е минал бариерата при последното преброяване. Членската маса на синдикатите намалява от година на година. 

Повечето от синдикатите вече имат членове основно в държавни предприятия и то такива, които са губещи.

Надявам се, че с времето президентът ще натрупа необходимия опит и ще може да отсява кой работи за добрата бизнес среда в България, и кой не.

- Каква е оценката ви за служебното правителство на Герджиков?
- Предполагам, че в скоро време ще имам среща с министър-председателя, на която ще разменим мнения и идеи. 

Надявам се, че той ще се вслуша в нашето мнение и ще чуе нашата позиция, а не тази на синдикатите и разни неправителствени организации, които работят деструктивно за развитието на българската икономика.

- Докога политиците ще се заиграват предизборно с обещания за по-високи пенсии и заплати?
- Дотогава докато няма промяна в мисленето на политиците, не виждам как това нещо ще се промени. 

Популизмът добива колосални размери и то не само в България, а и по света. Това е един голям проблем на обществото ни.

В крайна сметка всички трябва да бъдем реалисти и първо да търсим реформите по посока на конкретни идеи за осигуряване на допълнителни пари в бюджета. В същото време трябва да се търси и съкращаване на някои разходи, какъвто е примерът с инвалидните пенсии или с реформите в държавната администрация.

Тези средства спокойно могат да бъдат насочени към пенсионерите. Никой от нас - нито от бизнеса, нито от работещите в предприятията, не е против нашите родители да получават достойни пенсии и да не се притесняват как ще свържат двата края.

Ние всички трябва да работим, а политиците трябва да се вслушат в съветите ни по посока, в която да има положителни реформи и достатъчно пари за здравеопазването, социалните дейности и пенсиите.

- Точно нашите родители са тези, които плащат цената на криминалната приватизация извършена по времето на Костов. Ще доведе ли до конкретни резултати ревизията, която Борисов нареди по отношение на разбойническото раздържавяване и свързаните с тях срамни сделки?
- Аз вече не съм оптимист, че това е възможно да се случи.

- Защо?
- Включително и ние работодателите подавахме не един и два сигнала за конкретни злоупотреби и схеми, с които са били източвани и българските граждани, и бизнесът.

Един от тези примери е сигналът за тецовете "Марица Изток" 1 и "Марица Изток" 3. В крайна сметка виждаме, че винаги стигаме до задънена улица.  

Ако няма реални реформи в правосъдието, дори и желанието на някой политик за разобличаване на корупцията, трудно ще се реализира.

- Кое ви дава основание да твърдите, че в България няма безработица?
- Първо, нивото на безработица, което отчита Националният статистически институт, е едно от най-ниските за последните години - около 8%. В този процент влизат хора без образование и без желание да работят.

Ние тези 8% ще продължим да си ги носим заради социалните помощи, които се раздават. Голяма част от тези, които ги получават нямат никакво желание да започнат работа и живеят от парите, с които ги издържат майките и бащите им, които са се трудили и продължават.

Другият важен факт по отношение на безработицата е, че ромската общност продължава да расте в България. Те също живеят на гърба на работещите, получавайки социални помощи. По този начин те не са мотивирани да работят, както навремето през социализма имаше много програми за тях, най-малкото те изкарваха пари и в строителни войски.

Тогава им се даваше гражданска професия. Ние в момента нямаме никакви формули да мотивираме ромите първо да се учат, а след това да работят. Напротив - става точно обратното, ние им създаваме навици да не работят с парите, които получават от социалните помощи, както и надбавките, които взимат за първо, второ и трето дете.

За съжаление една сериозна част от тях се насочват към престъпността.

В България не се работи тази безработица да изчезне, а безработните да бъдат впрегнати да работят в икономиката, която има остра нужда от кадри. 

Тук става въпрос за политики, бизнесът не е виновен за този проблем.

- Кога ще спрат схемите със зелената енергия, в които се замесват имената на редица скандални бизнесмени начело с Иво Прокопиев?
- Аз смея да се похваля, че след активната позиция на КРИБ и протестите, които проведохме през 2015 г., успяхме да договорим с политиците от българския парламент, не една или две мерки, с които ограничихме на над 90% злоупотребите със зелената енергия.

Оттук нататък остава нашият дълг да бдим денонощно, за да не се получават поредните схеми и герои, каквито виждаме в икономическите платформи на някои партии.

- Ще настоявате ли прокуратурата да провери в детайли сигналите срещу Прокопиев и други бизнесмени, които бяха депозирани от председателя на комисията по енергетика в 43-ото Народно събрание Валери Симеонов, който спря да говори по тази тема?
- Не бих желал да коментирам, тъй като не съм запознат в подробност с далаверите, за които ме питате.

В същото време не съм оптимист по отношение на наказанията, тъй като от 25 години правя бизнес в България и виждам да се случва нещо позитивно в тази посока.

Дай Боже, съдът и прокуратурата де ме опровергаят!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ