В една история винаги има повече една гледни точки. Дори и най-трагичната. Винаги има има различни пътища, има "ако" , понякога има  съжаление и разказаяние, понякога бягство от вина. А в повечето случаи от всичко по малко, пише "Трафик".


В събота пловдивската прокуратура изнесе информация за тежък пътен инцидент, причинен от 17-годишен младеж в квартал Долни Воден в Асеновград .

В петък следобед Джем Кадир, син на европейския шампион по вдигане на щанги Метин Кадир, иска от свой познат 250 кубиков мотор "Хонда" , за да го покара. 42-годишният мъж му го дава, макар че е наясно , че тийнейджърът няма нито книжка, нито години, за да управлява такава машина. Джем се качва заедно със свой приятел на мотора и двамата тръгват по улиците на Долни Воден.

Блъскат 40-годишна жена и напускат местопроизшествието. Впоследствие, според прокуратурата, спътникът на Джем скача в движение от мотора, а непълнолетният връща машината на собственика й като му оставя 100 лева за щетите. По-късно е задържан от полицията. Собственикът на хондата също е в ареста.

Окръжният прокурор Румен Попов заяви, че ще бъде искана постоянна мярка "задържане под стража" както на водача, така и на човека, предоставил мотора. 

Родителите на Джем са разведени отдавна, а майка му работи в Германия. Младежът живее във фамилната къща при сестрите на майка си - Мария и Стоянка Куцеви, контактува редовно с баща си.

"Така представени нещата за възпитанието на Джем наистина изглеждат зловещо, но истината е, че той не е убиец и престъпник, а нормално момче като всички свои връстници. Много е уплашен и ние всички се страхуваме за него. Но най- вече се молим жената да оздравее , защото това е най- важното" казва Метин Кадир. 

Първа за инцидента научава лелята на Джем - Стоянка, когато племеникът й се обажда по телефона. "Плачеше, че е станала някаква беля с мотора и сега пак него ще обвинят. Каза, че много го е страх и е избягал в гората" разказва Стоянка.

Тя и сеста й Мария отиват с кола до разклона на Куклен и го прибират. "По пътя ни разказа, че след като взели хондата, двамата с неговия приятел са се качили да карат. Жената е изскочила внезапно зад някаква кола и са я закачили с огледалото. Но не видяли, че е паднала и са продължили.

След това са отишли да върнат мотора, другото момче е избягало, а Джем е звъннал на собственика на хондата. Казал му, че са блъснали жена и да повика линейка. Тогава мъжът го заплашил " Каква линейка бе, чисто нов мотор ти дадох. Сега ще видиш какво ще стане като се върна!" Джем се изплашил, оставил му всички пари, които имал в себе си и избягал" обяснява Мария. 

Пет минути след като се връщат в Долни Воден, бабата на Джем се обажда в полицията и идва патрулна кола, която го отвежда в районното в Асеновград. 

"Полицаят дойде вкъщи, започна да крещи на племеника ми, а след това го отведоха. Не можем да си обясним защо без да е приключило разследване другото момче на мотора вече е оневинено, а прокурорът твърди, че той е искал да се върнат при жената и е скочил в движение? Ако беше истина, той би трябвало да е позвънил на 112 или поне да се върне на мястото на катастрофата.

Но той не е го е направил. Също така няма как да скочи в движение от мотор и да не пострада. Да не говорим, че полицаят, който отведе Джем е роднина на спътника му", твърди Мария Куцева. 

Бащата на непълнолетния нарушител е категоричен, че синът му не е рецидивист. "Първият акт му го написа кварталния, защото бутал скутер, а вторият път се беше качил на мотор на свой приятел в голямото междучасие. Знам за страстта му към моторите и сме говорили многократно. Аз самият също имам мотоциклет, но никога не съм му го давал.

И след двата случая имахме много сериозни разговори и наказания. Но не мога да съм 24 часа до него. Аз знам , че също имам вина, защото не съм направил достатъчно , за да го спра. Истината е, че едно дете не може да се възпитава дистанционно" казва Метин Кадир, който е и почетен гражданин на Асеновград. 

Адвокатът на Джем Кадир- Димитър Пенев коментира, че момчето му е разказало, че жената е изкочила внезапно на пътя. Спрели на на 500 метра от мястото на катастрофата, а спътникът на водача избягал с думите " Не ме замесвай!". След това последвало обаждането до собственика и бягството. 

Джем учи в компютърна паралелка в училище "Цар Иван Асен". Има висок успех, получава и стипендия. Според баща му прякорът Малкия Кошмар  далеч не отговаря на характера му.

"Той е спортист, не пие алкохол, не употребява наркотици. Тренираше планинско колоездене, но заради липса на финанси се наложи да продадем спортния му велосипед. Така че, това че той разполага с големи суми са небивалици. Предишният ден му дадох издръжката, защото не успях да му я преведа през банката. Ако бяхме богаташи, нямаше да се налага майка му да работи в чужбина" твърди Метин. 

Бившата му съпруга е говорила с близките на пострадалата жена и има е предложила помощ. "Аз самият чувствам огромна вина за случилото се и ми е неудобно да отида при семейството. Но каквото трябва - ще направя" казва спортистът и добавя, че най-важното е жената да се оправи. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ