Изводи могат да се направят, след като следствените органи приключат с работата си. Може да се направи дебат за минаването на жп релси през жилищни райони. Село Хитрино се обособило около жп гарата. Там са магазините, там е кметството, там има къщи, които са унищожени. Това каза в сутрешния блок на БНТ Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия в парламента.
Предварителната информация е, че имало движение с по-висока скорост и това е довело до инцидента. Това могат да кажат разследващите органи. Товарният влак е трябвало да се отбие и да влезе в отклоняващ участък, за да се размине с пътнически влак. При това положение той е трябвало да се движи с 40 км/ч. Всичко е в ръцете на разследващите, които работят на терен. Локомотивът е Сименс.

При него има една карта памет, която обаче трябва да се разчете със специален софтуер. Тогава ще можем да коментираме, повтори Ананиев. След като се източат цистерните, ще може да се сглоби пъзелът и да имаме всички факти.

Със сигурност трябва да се коментира и да се направи анализ къде минават жп линии през гъсто населени места. Така ще може да се направи превенция срещу други подобни инциденти, даже с премахване на жп линии. Според мен комбинация от събития е довела до трагичния инцидент в Хитрино, завърши депутатът от РБ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО!