Пожарникарите са успели да локализират огъня в запалилата се катедрала "Нотр Дам", съобщава Le Parisien. Отбелязва се, че пожарът все още не е потушен до край, но пожарникарите го контролират.
Предполагаемата причина за пожара се смята, че е работата по възстановяването на сградата, в рамките на която около катедралата са издигнати скелета с височина 100 метра. Следователите са разпитвали работници, които са ремонтирали сградата.

По-рано френският президент Емануел Макрон обеща на французите, че катедралата ще бъде възстановена. Той нарече инцидента "ужасна драма" и благодари на пожарникарите за работата им.
Пожарът в катедралата Нотр Дам започна на 15 април около 18:30 часа местно време. Огънят унищожи две трети от покрива, кулата и часовника на катедралата. Според експерти, възстановяването на сградата може да отнеме най-малко 10 години.

Пожарните екипи, състоящи се от над 400 души, работят на място повече от осем часа. Опасно е да се гаси от хеликоптери, сградата може напълно да се срине. Един от спасителите е бил тежко ранен, участвайки в отстраняването на огъня и е бил отведен в болница.

Реставрацията на катедралата е извършвана и през 19 век. Тогава са ремонтирали скулптурната част, повредена във Великата френска революция. През 2019 г., властите решиха да извършат следващото възстановяване. Пожарът възникнал по време на реставрацията. Извършва се разследване.

Превод и редакция: БЛИЦ


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ