Представител на френските спасителни служби е заявил пред "Ройтерс", че конструкцията на катедралата "Нотр Дам" вероятно е спасена от пълно разрушаване. От спасителните служби също така считат, че и двете емблематични правоъгълни кули са спасени.
ЮНЕСКО обяви, че стои рамо до рамо с Франция и "заедно ще спасят и възстановят катедралата "Нотр Дам", съобщава АФП. Културната агенция на ООН нарече известния храм в Париж "безценно наследство".

В същото време, Мишел Пико, представител на организацията на попечителите, отговорни за реставрацията, заяви, че възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж ще отнеме поне 10 години. 

Според последните информации, един пожарникар е пострадал сериозно при гасенето на пожара в световноизвестната катедрала. За момента няма подробности за естеството на нараняванията и състоянието на пострадалия.

По-рано стана известно, че ценни реликви и произведения на изкуството, включително и венецът на Исус Христос, са спасени от пламъците. Венецът е придобит от крал Луи IX през 1293 година.

Превод и редакцията : БЛИЦ


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ