Семейство пенсионери от София загинаха при пожар в жилището им в луковитското с. Дерманци вчера след обяд. 84-годишният Цвятко Начев и 62-годишната Виолета Начева издъхнали най-вероятно от задушаване.
Огънят унищожил 10 кв.м от покрива на жилището, 3 кв.м от междуетажната конструкция, покъщнина и др. По случая РУ на МВР-Луковит е образувало досъдебно производство. Поради крайната им немотия и незаинтересованост от страна на ближните им, разходите по погребението на двойката столичани ще бъдат платени от хазната на Община-Луковит. Те ще са около 400 лв., научи днес БЛИЦ. Информацията бе потвърдена лаконично от полицията.
Според кмета на Дерманци Стойко Стойков пожарът е резултат от мизерния живот на двойката дълголетници. Начеви се отоплявали с тенджера, която разпалвали в дупка в средата на стаята си. Сигналът за бедствието бил подаден от съседи около 14,15 ч. Първи в димящата къща проникнали 26-годишният кмет и местният полицай. Те обаче открили вече мъртви стопаните й, а вследствие на нахлулия въздух огънят лумнал буйно и плъзнал по цялата сграда. Само своевременните действия на огнеборци от Луковит предотвратили пламъците да се прехвърлят върху комшийски имоти. Днес около 3 ч сутринта се наложило обаче те да се намесват повторно, тъй като пламъци от тлеещи въглени тръгнали отново из къщата. Сградата се разгоряла опасно пак и три часа по-късно, но Стойков и негови съселяни доброволци се справили с огъня със собствени сили.
По думите на отговорен източник до пенсия Начев преподавал в софийско училище. Той се заселил, без да се отказва от софийското си жителство в наследствен имот в Дерманци в края на 90-те години на миналия век. Двамата със съгражданката си Виолета се задомили около 2003 г. В същата година тя излязла от затвора. В селото обаче нe знаят за какво престъпление майката на три момчета от минал брак е била зад решетките. Преди да се ожени, даскалът бил за пример в Дерманци. После обаче заживял като класически столичен клошар.
Общо четири стават с тяхната гибел жертвите на пожари в Ловешко за т.г. или с еднна повече от м.г. Наскоро Владимир Кацарски, комисар на служба "Пожарна безопасност и спасяване" към Областнатга дирекция на МВР-Ловеч, отчете, че от януари до първата 10-дневка на септември в региона пожарите наброявали общо 815.  /Гергана Димитрова, БЛИЦ