Индонезийското правителство призна, че близо 1500 затворници са избягали от три места за лишаване от свобода в резултат  на земетресението и последвалото цунами на остров Сулавеси. Масовото бягство от затвора е станало, след като цунамито наводни градчето Палу в петък, съобщава channelnewsasia.com.
 
Министърът на правосъдието обясни, че затворници са избягали от два препълнени затвора в Палу и от един в Донгала – район също тежко пострадал от бедствието. „Сигурен съм, че са избягали, защото са се уплашили от земетресението. Естествено, това е въпрос на живот и смърт за затворниците“, посочи той.
 

Занданът в Донгала се е запалил и всички 343 осъдени в него са избягали. Според „Джакарта поуст“, той е бил подпален, след като директорът няколко пъти отказал на обитатели му да излязат и да отидат да видят семействата си по време на бедствието. Повечето са с присъди за корупция и наркотици.
 
Сградите на затворите в Палу са се повредили след труса. Общо 1425 затворници са изчезнали.
 
Както БЛИЦ съобщи, над 1000 души загинаха след силното земетресение на Сулавеси от 7,4 по Рихтер в петък и последвалото цунами. Очаква се броят на жертвите рязко да нарасне, когато в определени региони, останали недостъпни за спасителите, започне издирването на изчезналите.
 
Заради разрушените пътища и бавещото се решение на правителството да приеме чуждестранна помощ в много от засегнатите места не е пристигнала никаква помощ.
 Превод и редакция: БЛИЦ