Базираната във Виена Организация по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити обяви, че общо четири руски станции за мониторинг на радиацията са спрели да ѝ предават информация след мистериозната експлозия край Северодвинск, предаде "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че това предизвиква подозрения, че Русия е въздействала на станциите. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че международната организация няма никакво отношение към случилото се край Северодвинск.

В интервю за агенция "Интерфакс" Рябков подчерта, че предаването на данни от станциите за мониторинг на радиацията на Организацията по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити има доброволен характер.

Първоначално, два дни след експлозията на военния полигон край Северодвинск, информация са престанали да предават станциите в Дубна и Киров, а впоследствие, на 13 август - и станциите в Билибино (в Чукотския автономен окръг), и в Залесево (в Алтайския край), съобщи Интерфакс, като се позова на телевизия Си Ен Ен.

Руската държавна корпорация "Росатом" призна, че при експлозията край Северодвинск на 8 август са загинали нейни служители. Кремъл крие в държавна тайна какво се е случило на военния полигон. Според западни наблюдатели руските въоръжени сили са извършвали изпитание на ракета. Президентът Владимир Путин заяви, че няма повишена радиация и риск за населението.