България е на едно от първите места по брой загинали в катастрофи в Европа. На челна позиция са пътните произшествия, причинени от висока скорост и отнето предимство. През изминалата година беше регистриран нов черен рекорд по пътищата - при катастрофи загинаха 705 души, съобщава Дарик.
Най-много катастрофи в страната са станали на пътния участък Бургас-Варна. За последните 3 години там са регистрирани 864 пътни произшествия. Частта между Поморие и Ахелой е известна като отсечката на смъртта.

Другите най-проблемни отсечки са Русе-Бяла, Пловдив-Асеновград и Казанлък-Стара Загора.

Вижте кои са останалите по-опасни пътища в България:

Проходът Боаза

Проходът Боаза е сред рисковите отсечки на пътя от София до Варна.

Пътен възел Коритна

Пътен възел Коритна до село Български извор крие опасности на пътя София - Велико Търново

София - Калотина

Пътят от столицата към границата със Сърбия също е сред отсечките с голяма концентрация на пътно-транспортни произшествия.

Драгичево - Владая

Владая - Драгичево е изключително опасен, защото предразполага към по-високи скорости, но в същото време трите платна не са разделени. Голяма част от инцидентите стават при разклона на селата Драгичево и Рударци и при разклона на Горно Драгичево.

Велико Търново - Дебелец

Участъкът между Велико Търново и Дебелец е едно от местата с най-много катастрофи. Правият път там позволява развиването но високи и несъобразени скорости, които създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия.

Кресна - Симитли

Кресненското дефиле също е един от най-черните участъци, с най-много челни катастрофи. Жителите на Кресна са излизали на няколко протеста, като настояват да се ограничи скоростта с камери и изкуствени неравности, табели и светофари.