Тотално разбиване на политическото пространство. Така политическият психолог и анализатор проф. Антоанета Христова коментира ситуацията след изборите на 11 юли. Основното внимание сега е върху хода на лидера на Има такъв народ (ИТН) да обяви проектокабинет преди съставянето на бъдещия 46-и парламент.

„Слави Трифонов не е политик. Той диктува със свои правила. Нарушава демократични процедури“, коментира Христова.

В предаването „Още от деня“ по БНТ тя каза, че политиката изисква да не настройваш всички срещу себе си. Според нея обаче действията на Трифонов са плод на пиарски ход. Тя не очаква отлив на подкрепата от него.

Проф. Христова се изказа ласкаво за предложения за премиер Николай Василев. Според нея бизнесменът има изключителни мениджърски качества. Христова е на мнение, че в състава на проектокабинета на ИТН има хора с езици, млади и учили в чужбина, а Трифонов е избрал профил на министри, които да се харесат на избирателите му.

Политическият анализатор обаче има критика към приоритети, заявени от шоумена.

„Приоритетите не са адекватни за съвременния етап на нашите български проблеми“, каза тя.

Политологът Георги Кирияков пък не вижда Николай Василев като ново лице. Не смята, че това са очаквали привържениците на ИТН. Политологът запита защо самият Трифонов не стане премиер.

Киряков не намира хода на лидера на ИТН като много уместен. Обърна внимание, че за да искаш кабинет на малцинството е логично да имаш поне 118 депутати от необходимите 121 за мнозинство. Трифонов обаче има едва 65.

„Парламентът е ужасно парцелиран. Логично е да потърси предварително някакви договорки“, заяви Киряков.

Според него обаче Трифонов изпреварва събитията, след като след изборите през април е получил критика, че не поема отговорност.
Проф. Христова и Киряков не изключват възможността за нови трети парламентарни избори тази година.