Политическият анализатор Георги Харизанов критикува бързите промени в Изборния кодекс. Той смята, че има големи неясноти, които могат да поставят предсрочния вот под риск. 

"Никога досега не са правени толкова мащабни и на парче промени", възмути се той в ефира на bTV.

Харизанов цитира думи на журналиста Георги Даскалов от БНР, който в свой анализ определя изборните правила като "изнасилени".

"Къде остана Законът за обществените поръчки, при положение, че след два месеца трябва да има избори?", запита той и обясни, че е абсолютно невъзможност да се направи търг за машини, който в условия на конкуренция да участват няколко кандидати. 

"Силно се съмнявам, че българска компания може да се организира и да участва", отбеляза Харизанов.

Той е категоричен, че изборните правила трудно ще се спазват. Не одобрява и въведеното само машинно гласуване.


Той запита какво ще стане, ако има технически проблем или токът изгасне. И призова - да има пълен набор от бюлетини за всички избиратели в случай на проблем. 

Георги Харизанов „не вижда какъв е смисълът от консултациите при президента за сформирането на ЦИК“. 

Според доц. д-р Наталия Киселова обаче не е правилно да се казва, че има 100% машинно гласуване. Машините ще са задължителни за секции с над 300 души. Освен това ще има и бюлетини, които ще се използват само при някакви нередности с машините. Пред бТВ тя определи новата промяна в Изборния кодекс като "хибридно гласуване". Киселова допуска, че в чужбина машинен вот трудно ще се осъществи. 

По думите й не може да става дума за конституционна криза. В основния закон има ясна разпоредба какво се следва в така създалата се ситуация.

"Изборите, макар и предсрочни, няма да доведат до конституционна криза. Политическата криза има и тя е в това, че няма воля за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание", уточни Киселова. 

Според нея неправилно всички се фокусират върху промяна на състава на ЦИК, а не са обърнали внимание на разширяване на възможността за гласуване. 

Тя смята, че в сегашният си вариант ЦИК не може да съществува дълго. Смята, че има по-партиен профил.

"ЦИК е функция от парламентарно представените партии и коалиции", каза Киселова.