Централата избирателна комисия (ЦИК) е прекратила поръчката за доставката на допълнителните 1600 машини за гласуване, нужни за вота 2 в 1 на 14 ноември. Това става ясно от решение на комисията, взето на последното заседание на ЦИК.

Освен машините, в едно с батерии, удължители и смарт карти, процедурата включваше и покупката на 26 000 флашпамети за устройствата и доставката на всички компоненти до склад в София. Максималната цена, която ЦИК бе заложила, бе 9,5 млн. лева без ДДС.

Заради кратките срокове поръчката бе без предварително обявление и с пряко договаряне. За целта бяха отправени покани до три компании - производителя на машините "Смарт матик", "Информационно обслужване", както и "Сиела Норма".

В резултат обаче ЦИК получи само две ценови оферти - от "Сиела Норма" и от "Информационно обслужване". Първите дадоха цена от 9,950 млн. лева без ДДС, а вторите - 9,998 млн. лева.

Това обаче надвишаваме лимита, който си бяха поставили от ЦИК. След отварянето на офертите ЦИК е провела преговори, а от решението на комисията става ясно, че при тях и двете компании са отказали да намалят цената. Именно това е и причината ЦИК да прекрати процедурата.

Това на практика означава, че ЦИК трябва да обяви нова, но този път с по-висока цена.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!