Заради опасенията от ковид на предишните избори хората се мобилизираха и гласуваха сутринта, днес това се очаква следобяда. Това заяви Добромир Живков - социолог от "Маркетлинкс" пред бтв.


"Надявам се избирателната активност да не е отчайващо ниска" - присъедини се към разговора Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

"Възрастните хора срещат притеснения от машините. До сега не сме имали изцяло машинен вот и не можем да предвидим какво ще стане днес. "каза още тя.

"Машините така или иначе влизат в уравнението. Декоративната готовност за гласуване е висока. Очакваме нещо от порядъка на 50% избирателна активност.

Дали партиите на протеста могат да имат мнозинство?  Отговорът на този въпрос е малко хазартен.", коментира Живков.

"Противоречиви изказвания се чуват от партиите. Предстои приемане на важно законодателство и бюджет, което изисква правителство. Общественият натиск смятам, че ще го наложи", каза Димитрова.

"По-скоро би имало кабинет - очакванията са сериозни. Имаше отлив от някои партии именно заради това отказване на да сформира правителство.", твърди  Живков.

"В подкрепа на Боряна,апелирам гражданите да съдействат и да имаме един успешен изборен ден. В 8ч след края на изборния ден ще имаме готовност с резултати.", допълни той.

"Ако машините работят през целия ден, това ще улесни много и ще увеличи доверието в системата. Ние до сега имахме сериозен проблем с недействителните бюлетини. Ако веднъж машината е спряла да работи, тогава в края на деня трябва да се броят отрязъците.", каза Димитрова. 

"Има повишен интерес към политиката, има реален политически сблъсък, но се чувства и умора и разочарование при избирателите", допълни още тя.