БСП предлага План за първите 100 дни на бъдещия кабинет с конкретни решения. Какви са законодателните инициативи, които предлагат за овладяване на икономическата и здравната криза, водачът на листата на БСП в 23 МИР София Христо Проданов пред Bulgaria ON AIR

"Ние сме изключително последователни от началото на пандемията. Тя наистина е труден за решаване въпрос. Когато е трудно, трябва да има ясни правила, които да се спазват. България разполага с план за справяне с пандемии, който е от 2013 г. Той трябва да се преработи на базата на възможностите на здравната система", каза той.

Социалистът подчерта, че е важно за всички да бъде ясно при какви числа какво следва - "зелен сертификат", локдаун и т.н

"Натрупахме опит, но не си вземаме поуки. Много е глупаво да правиш едно и също нещо и да чакаш ситуацията да се промени. Министър Ангелов вземаше решения в последния момент. Това, което беше като критика и към служебния министър Кацаров, е, че той продължи по същия начин", изтъкна кандидатът за депутат.

Проданов не пропусна да отбележи, че има все пак министри в служебния кабинет, които се справят добре, но и такива, към които от БСП отправят доста критики.

"В момента има недостиг на дърва. Дървата и пелетите са много скъпи. Ние предлагаме временен мораториум за износа на дърва, докато населението се снабди с тях за зимата. Цените в момента са изключително високи", уточни социалистът.

Кандидатът за депутат коментира и цените на тока за бизнеса.

"Ако не се предприемат бързи мерки след изборите, това ще стане и със сметките за битовите потребители. От 1 януари те трябва да излязат на свободни пазар. Предлагаме да се отложи този срок максимално скоро, за да не се случи това, което стана с бизнеса -  сметките на всеки един българин да станат двойни или тройни", заяви Проданов.  

Кандидатът за депутат подчерта, че в момента има обявени обществени поръчки за инфраструктурни обекти в села и малки градчета, но няма нито един желаещ да се яви на тези конкурси, защото всичко е поскъпнало и нямат сметка от това да ги изпълняват.

Проданов е категоричен, че са необходими бързи, конструктивни разговори по политики, за да може да се сформира правителство.

"Тази безпътица, в която е изпаднала България, и тази политическа криза, придружена от всички останали, са пагубни за държавата", смята социалистът.