В момента няма гаранции за провеждането на честни избори. Това стана след промените в Изборния кодекс и налагането на изцяло машинно гласуване. При машините няма гаранции, че резултатите ще се отчетат правилно.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ кандидатът за депутат от ГЕРБ - СДС Дани Каназирева. Заедно с нея гост беше и кандидат-депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева. 

"В света се гласува машинно само в Бразилия, Бутан, Индия и Венецуела. Цяла Европа отхвърли машинното гласуване. С премахването на бюлетините се нарушиха конституционните права на гражданите. Софтуерът на машините може да бъде манипулиран от самите технически екипи, които поддържат машините. 


Липсват машини и това поставя под въпрос провеждането на изборите като цяло. От ДБ се държаха като апаратчици и изпълниха всички желания на Слави Трифонов", обяви Каназирева.

"Конституционният съд е сезиран по темата за машинното гласуване и някой ден ще имаме негово решение", разкри Цонева. "Нека припомним, че машинното гласуване се въвежда постепенно в България и хората няма да гласуват за пръв път на машина. 

Между другото ГЕРБ са подкрепяли изцяло машинното гласуване, но при избухването на протестите миналата година те се обърнаха. Трябва да има доверие в изборния процес и ЦИК. Аз лично съм всеки ден сред хората и със симулатора на ДБ показвам как се гласува машинно. 

Резултатите показват, че възрастните се оправят много добре с гласуването, а като цяло хората адмирират този тип гласуване. Със сигурност машинното гласуване ще пресече купения и корпоротивния вот", категорична бе тя. 

"ГЕРБ се опитват да прокарват тезата, че ще настъпи хаос и това две седмици преди изборите. Това са внушения. Нека две седмици преди изборите да не очертаваме тези апокалиптични картини и конспиративни теории. 

ГЕРБ се опитват да изплашат хората. Нека спрат с това, да излязат сред хората и да им покажат, че няма нищо страшно в гласуването с машини. Никога не сме слугували на Слави Трифонов. Ние изпълнихме нашите обещания. 

От ДБ винаги сме били за машинно гласуване. Ще продължим да настояваме за електронно и гласуване по пощата. Нека българите излязат на 11 юли и да не се поддават на внушенията на ГЕРБ, че изборите ще бъдат опорочени", призова Антоанета Цонева. 

По време на целия дебат двете гостенки не спряха да говорят една през друга, да се прекъсват и да не се изслушват, като на зрителите им беше трудно да разберат какво точно казват. "Замервате ни с общи клишета, кухи фрази и лозунги от Фейсбук", заяви Каназирева.

"Използвате празни приказки и демагогия", не й остана длъжна Цонева. "А вие пък не ми говорите професионално. Аз използвам факти", категорично не отстъпи Дани Каназирева.

"Аз не ви прекъсвах, не го правете и вие", бяха най-честите реплики на двете кандидат-депутатки. Водещата Цветанка Ризова също се видя в чудо и призоваваше: "Моля ви, нека бъдат по-кратки репликите и да се изслушвате. Моля ви, все пак и аз трябва да задам някакъв въпрос".