Хората от хорото на Радев искат БСП да излезе от преговорите за правителство. Ако това се случи, това означава да няма редовен кабинет и страната отново да бъде вкарана в нови избори и хаос, това е безотговорно.

Едни хора искат да употребят Крум Зарков като го хвърлят в битката срещу Нинова
 
Това заяви в ефира на Нова телевизия Явор Божанков от БСП.

Според Божанков голяма част от вътрешната опозиция в БСП не са участвали в протестите миналата година и не са искали оставката на Гешев. "Единственият протест, в който участва тази група, е срещу ръководството на БСП, единствено оставката на Нинова искаха. Сега искат Нинова да се оттегли и от преговорния екип.

Вътрешните скандали в партията няма да окажат влияние върху съставянето на правителството. Хората от хорото на Радев са готови да саботират собствената си партия и да вкарат страната в нови избори и хаос", добави Божанков.
 
Логично е най-голямата политическа сила, спечелила изборите, да излъчи министър-председател, посочи той в отговор на въпрос дали от партията биха се съгласили лидерът на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков да бъде премиер.

„Всяка партия има експертиза. Една от силните страни на БСП е именно социалната политика. По-голямата част от нашите предложения са насочени именно натам – актуализация на пенсиите, подкрепа на млади семейства, подкрепа за малкия и средния бизнес в ценовата криза”, каза още той.

Той коментира и очаквания старт на консултациите за разпределението на местата в евентуалния нов редовен кабинет.

„Доколкото знам, разговор за имена за министерски номинации в БСП не е започнал, защото първо финализираме разговорите по политики. Оттам нататък партията ясно е определила преговорен екип и негов лидер, който ще води разговора за конкретни назначения. Този разговор към момента не е воден”, посочи Божанков. И допълни:

„Макар и през последните дни да се чуват гласове от БСП да се сменя лидера на този преговорен екип, той е ясен и това е Корнелия Нинова. Този екип ще участва и в следващия кръг на преговори”.

„Плюс на публичните преговори е, че всичко се видя. Всичко, което ние сме искали и защитавали, е публично и по него няма спор”, каза още Явор Божанков.

„Трябва да има ясна коалиционна формула. Ако БСП, ИТН или ДБ излязат извън управлението, това означава само едно - кратък живот на парламента, нови избори и тотална социално-икономическа и политическа криза. Всяка политическа сила трябва да поеме ясна отговорност чрез пряко участие", добави той.
 
Чакат ни огромни предизвикателства. Лесно е да избягаш от отговорност и да кажеш – аз ще подкрепям, но няма да участвам, не искайки да носиш негатива. Но хората ни изпратиха с ясен мандат – да съставим правителство без ГЕРБ и ДПС, което ще започне да управлява прозрачно, ще проведе битка с корупцията и ще овладее тези кризи, които в момента тресат страната.“
 
Божанков е на мнение, че два поредни провала на два поредни парламента „са вразумили всички политически сили“.
 
Ситуацията налага да бъдем отговорни, подчерта Явор Божанков и добави, че коалиционните партньори трябва да са стабилни и да се мобилизират.
 
Като плюсове на преговорите с ПП Божанков отбеляза публичността, разговорите по политики на експертно ниво и чак тогава разговорите за персоналния състав на Министерския съвет.
 
"Има една група в БСП, т.нар. вътрешна опозиция, която искаше оставката на Нинова и я получи. Но се оказа, че това не им стига. Те искат смяна на преговорния екип и бъдещият екип да се договаря не от някой друг, а от тях. Тук искам да успокоя българските граждани и социалистите, че нашата парламентарна група е монолитна.

Тя застана твърдо зад Нинова и я избра за председател на парламентарната група. И не бих обсъждал тези вътрешни проблеми, ако участието на БСП в управлението на касаеше стабилността на цялата коалиция", коментира още Явор Божанков.
 
Той подчерта, че "дестабилизацията на БСП ще дестабилизира коалицията, а това ще доведе и до нестабилност в държавата“.  
 
Относно заявката на Крум Зарков да влезе в конкуренция за поста с досегашния лидер на партията Божанков изтъкна: 
 
„Ако в БСП има вътрешен избор и то пряк, който иска да се състезава, това му дава уникален шанс да излезе, да премери сили и то без да влиза в договорки с различни лобита.“
 
Ако вътрешният избор бъде запазен, ще бъде чудесно, защото е демократично. Ако бъде отменен и се стигне до договорки между лобита, това ще е връщане назад, смята Явор Божанков.  
 
Крум ми е приятел, едни хора искат да го употребят, като го хвърлят в битката срещу Нинова, коментира Божанков заявката на Крум Зарков да се кандидатира за лидерския пост в БСП на предстоящия пряк избор за председател на партията.