"И Кирил Петков и Асен Василев получиха огромен шанс. Млади хора с претенции за сериозно образование, свежи идеи и нов поглед. Всичко това е чудесна предпоставка за много сериозен успех.

Президентът Румен Радев има само една "вина" - че им даде този шанс. Много бързо те се обърнаха срещу него, вместо да потърсят съюз. И сега изведнъж разочарованието у нас, българските граждани, е това, че те разочароваха младите и образованите". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в сутрешния блок на БНТ.

По думите й в предизборна ситуация Кирил Петков си търси аргументи защо е паднало правителството му. "Този тийнейджърски подход е неоправдан. Хубаво е малко да си посипят главите с пепел", категорична бе тя

"Аз смятах, че коалицията "Петков" ще се задържи, защото споразуменията бяха подписани с "Продължаваме промяната" (ПП). Имаше и решения, които трябваше да бъдат взети. В началото имаше сериозно съгласие какво трябва да свърши тази коалиция", каза още тя.

"За първи път в най-новата история на България, а и преди това имаше толкова сложна коалиция от четири партии, които наистина са много различни. И това, което предлагат на обществото като политики, и като убеждения, дори и като идеология, макар че забравихме през последните десетилетия тази дума, тази сложност на коалицията в едно кризисно време очевидно предизвикваше и тези съмнения и за съжаление, те се оправдаха", посочи Йотова.

По думите й идването на ПП на власт е било свързано с много сериозни очаквания. "Разочарованието беше много бързо и от голямата любов, се получиха големите резерви в хората, включително и в мен", добави вицепрезидентът.

Според нея разочарованието от правителството е стигнало до една точка на търпение. Затова се е получил и първият кабинет, паднал с вот на недоверие.

Във връзка с разочарованията, Йотова поясни, че бързината, с която са се опитали да правят реформи - в Конституцията, в съдебната власт, за справяне с кризите, които следваха една след друга в България и като че ли за тези 7 месеца този темп не се оправда.

"Още в първите месеци правителството сякаш тръгна в една друга посока да предрешава нещата, да няма достатъчно обществена дискусия, да няма съобразяване с желанията на хората, получи се и много бързо конфликт между институциите и всичко това естествено доведе до тези резерви.

Като че ли този темп не се оправда. Получи се бързо и конфликт между институциите", каза още Илияна Йотова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук