Коалиционното парламентарно управление е по-хубаво от президентското, защото не е еднолично. Много повече хора могат да наложат вето и да индикират, че се случва нещо нередно. Това заяви в ефира на Нова тв политологът доц. Д-р Стойчо Стойчев.

„Ако някой е в такова мнозинство, ще има шанс да отстоява приоритетите си и в същото време да е стожер на законните практики и ред“, каза той.

„Когато говорим за приоритети, то е добре те да не са 25 или 36, а да са 1-2 максимум и да си изберем време, в което да ги свършим“, каза още политологът.

„Съдебната реформа е важна, но за качествена такава трябва друго НС и друг политически момент. Ако ПП и ДБ са решили, че това е най-важното за момента, то те могат да саботират опитите на ГЕРБ и да се ходи на нови избори, където да се надяват, че ще вземат повече гласове“, каза още политологът.

По думите му българските партии напоследък а в непрестанно предизборно говорене. „Сблъсъкът винаги е между двама. В българската политика има вечно две страни, между които има спор, а останалите като остриета се опитват да се намесят“, каза още той.

Според него от конструктивна гледна точка ГЕРБ е направил най-доброто възможно нещо. „Иначе трябваше да изкарат списък с министри, който няма да мине и да се продължи към следващите опити“, каза той.

Паси и Плевнелиев са подходящи за преговори и дебати около украинския въпрос според политолога.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук