В най-малката ямболска община – крайграничната Болярово, право на глас имат малко повече от 2660 избиратели, съобщава БНР.

Секциите им са 21, а вот с машина е отреден единствено за две секции – едната в град Болярово, а другата в село Стефан Караджово. Общината е известна в цялата страна с високата си избирателна активност. Независимо дали се гласува за парламент, президент или местна власт до урните отиват около 70 процента от избирателите.

В село Стефан Караджово изборният процес върви тихо и спокойно. Кметът Димитър Димитров: "По списък са 358 гласуващите и по настоящ адрес има към 25 човека".

Избирателите в селото са отговорни и не търсят причина, за да не гласуват.

В края на държавата ни се намира село Крайново. Неговият кметски наместник Ангелина Василева предпочита да казва, че това е началото не само на България, но и на Европейския съюз. Машина за гласуване в Крайново естествено няма, но и тук активността е рекордна:

"11 души са по постоянен адрес и 15 по настоящ адрес, които наистина си живеят при нас. Общо са 26 човека. Избирателната активност е почти 100%", съобщи Ангелина Василева.

Мигрантският поток през общината е безпрецедентен. Чужденци могат да бъдат в околностите на селата, не са редки случаите когато търсят храна и вода от местните. Не проявяват агресия, но спокойствието вече липсва. 

Хората от община Болярово са на единодушното мнение, че закриването на Граничния полицейски участък през юни тази година е довел до ескалирането на проблема с бежанците в техния район. Над 150 гранични полицейски служители са преразпределени към Резово, Средец, Елхово и Малко Търново. 

"Проблемът със закритото гранично полицейско управление в Болярово ще е първият, който новите ямболски депутати ще трябва да решават, независимо от коя партия са", зарече се кметът на общината Христо Христов

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук