Съгласно решение на ЦИК от 11 август са определени 734 места в 61 държави, в които се очаква да бъдат образувани избирателни секции извън страната. 42 държави са дали разрешение за гласуване на българи на предстоящия вот.

 Това казаха по време на брифинг от външното министерство.

"В случай, че бъдат събрани достатъчно брой заявления съгласно изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и броят на секциите в тях.

Призоваваме българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявления за гласуване извън страната.

Предварителната им регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци за гласуване, което би довело до по-бързото протичане на изборния процес и най-важното възможност за максимален брой български граждани да упражнят правото си на глас", призоваха от МВнР.

През месец ноември 2021 година, въпреки предварително регистриралите се 55 000 избиратели, са дописани приблизително 195 хил. избиратели, което допълнително е затруднило и забавило процеса, съобщиха от външно министерство.

"През месец ноември 2021 година, въпреки предварително регистриралите се 55 000 избиратели, са дописани приблизително 195 хил. избиратели, което допълнително е затруднило и забавило процеса.

Министерство на външните работи има възможност да проведе избори в около 800 избирателни секции зад граница.

Направена е заявка до Министерски съвет и ЦИК за отпечатване на 710 000 броя бюлетини", съобщи Калин Анастасов от външно министерство. 

"Длъжни сме да уведомим нашите граждани и сънародници, че Федералното министерство на външните работи на Германия, уведоми посолството ни в Берлин, че и на тези избори ще могат да бъдат проведени в не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства.

Което означава, че както през ноември, очакваме изборите в Германия да могат да се проведат в около 85 секции", допълни Анастасов. 

За изборите през месец октомври ще бъдат командировани служители н МВнР.

"Този път към нашето посолство в Египет е отправено запитване относно организирането на избирателни секции в Хургада и Шарм ел Шейх.

Запитването е отправено от туроператорска фирма, която организира екскурзии до египетските курорти в този период. Посолството ни е в процес на координация с египетските власти за организиране на тези мисии", коментира посланик Атанасов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук