Книгата „Ахтопол – древност и съвремие“ беше представена в Ахтопол. Автор на монументалния исторически труд е д-р Атанас Орачев. Изданието е реализирано благодарение на сдружение „Черноморска Странджа“ с председател водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ за 2- ри МИР - Бургас инж. Петър Кънев и със спомоществователството на проф. Иван Гавраилов.

„Преди избори повечето политици обещават различни неща. Аз искам да започна моята кампания с нещо, което съм обещал и съм изпълнил. То е, че заедно с професор Гаврилов помогнахме един невероятен труд, който касае не само Ахтопол, а и цялото Южно Черноморие и така наречената Черноморска Странджа, да получи признание.

Това е епохален труд, работен повече от дванадесет години. Книгата е с над 400 страници – нещо реално изпълнено. Мисля, че това е най-доброто начало на една предизборна кампания“, заяви инж. Петър Кънев.

„Познавам д-р Орачев от 40 години. Работехме заедно по програмата Странджа Сакар под ръководството на проф. Александър Фол. Той е изключително ерудиран и подготвен учен. Към книгата има невероятен интерес. Видяхте, че залата бе пълна и имаше много правостоящи“, каза още инж. Кънев.

Луксозното и богато илюстрирано издание описва хилядолетната история на града и региона. То е плод на дългогодишни изследвания.

„Книгата е уникална по няколко причини – първо тя е строго научен труд, изключително стойностна. Над 25 страници е само списъка с използваната литература. Тя е извор и основа за всички млади изследователи, които ще стъпят на тази база и ще продължат нашето дело. Второ – тя развенчава един мит – че Ахтопол е древногръцка колония.

Всъщност се касае за нещо съвсем друго. Гърците идват тука и заварват процъфтяващ тракийски град, град с история“, сподели своите впечатления проф. Гаврилов. Той подари на автора часовник и коментира, че всеки от нас е нужно да оползотворява времето си разумно.

Проф. Пламен Павлов също беше сред гостите на премиерата. Той сподели с присъстващите, че чрез издание като книгата на д-р Орачев, жителите и гостете на Ахтопол, посетителите на региона, могат а разберат какво е било морето за нашите предци и да осъзнаят на каква земя стъпват. Проф. Павлов изрази увереност, че следващите трудове на автора ще бъдат така успешни, както представеното издание.

„Това е труд, който изисква изключително много усилия, търсене и много мислене, за да бъде представен в този синтез. Дано и за напред нещата да вървят по този начин – проучвания и публикации. Тогава изследванията имат стойност“, заяви директорът на Регионален исторически музей – Бургас д-р Милен Николов.

Кметът на Ахтопол Станислав Димитров беше категоричен, че трудът на д-р Орачев е от изключителна важност за Ахтопол. Той поздрави изследователя за положените усилия и изказа всеобща благодарност за постигнатото от него.

„Докато правех моите изследвания моно неща ме изненадаха. Има загадки, за които аз все още не мога да намеря обяснение“, разказа д-р Орачев. Той е категоричен, че древният Ахтопол е съществувал още в началото на петото хилядолетие пр. Хр. или преди повече от осем хиляди години.

За да се запознаят с изследванията на д-р Орачев, в клуба на рибаря, къде се състоя премиерата, бяха дошли множество любознателни почитатели на неговата работа. Те зададоха въпроси, изказаха поздравления към именития учен и изразиха желанието си да се докоснат до направените от него открития.

Текстове към снимки:

Д-р Атанас Орачев е категоричен, че древният Ахтопол е съществувал още в началото на петото хилядолетие пр. Хр.

Луксозното и богато илюстрирано издание е плод на дългогодишни изследвания.

Проф. Пламен Павлов изрази увереност, че следващите трудове на автора ще бъдат така успешни, както представеното издание.

Кметът на Ахтопол Станислав Димитров беше категоричен, че трудът на д-р Орачев е от изключителна важност за Ахтопол.

Проф. Иван Гавраилов подари на автора часовник и коментира, че всеки от нас е нужно да оползотворява времето си разумно.

Започвам моята кампания с нещо, което съм обещал и съм изпълнил, зави инж. Петър Кънев.

За да се запознаят с изследванията на д-р Орачев, в клуба на рибаря, къде се състоя премиерата, бяха дошли множество любознателни почитатели на неговата работа.

На събитието присъства директорът на Регионален исторически музей д-р Милен Николов /вдясно/, който поздрави автора на книгата.

Кметът на Ахтопол Станислав Димитров /вляво/беше категоричен, че трудът на д-р Орачев е от изключителна важност за Ахтопол.

Гостите зададоха въпроси и изразиха желанието си да се докоснат до направените от д-р Орачев открития.