Малко след Коледа и навръх Нова година кардиологът доц. Сотир Марчев напомни на българите, че трябва да бъдат внимателни с преяждането и да пазят здравето си.

"Килограмите се трупат не между Коледа и Нова година, а между Коледа и следващата година. Как ще ни се отрази дадена храна, зависи от настроението ни", коментира той в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му е важно по празници да сме весели и да имаме повече контакти с близки.

Независимо дали са празници, е важно да поддържаме добър тонус. Освен спортуването трябва да следим и показателите на кръвното си налягане. Доц. Марчев обясни, че за специалистите е от значение няколко числа, отчитайки какво е здравето на пациентите.

Кръвното налягане трябва да е под 140/90. Ако е над тези стойности, добре е да се посъветваме със специалист. Често се препоръчва повече движение или отслабване при повишени стойности.

Нормалният пулс пък е в диапазон между 50-100 удара в минута. Ако пулсът е под 50 или над 100, отново трябва да си обърнем внимание. Доц. Марчев подчерта, че цигарите са едно от нещата, които учестяват пулса.

Иначе е важно да сме подвижни. Поне 2 часа и половина на седмица трябва да спортуваме, а 7500 крачки на ден са препоръчителни. И не забравяйте - сънят е здраве. Доц. Марчев подчерта, че 7-8 часа сън е важен.