От УМБЛ в Стара Загора малко след 14 часа тръгна ескорт на специализирани автомобили с част от децата, пострадали снощи при тежката катастрофа на АМ “Тракия“.

С пет реаномобила седем деца се транспортират към границата, ескортирани от полицейски служители.

Транспортирането им е организирано от Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването.

Оттам децата ще бъдат поети от сръбските власти.

„След като приключат процесуално-следствените действия и пълнолетните ще бъдат по същия начин ескортирани до границата с полицейски ескорт и с превоз, осигурен от българската държава“, обяви по-рано днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Основната версия за тежкия инцидент, случил се в неделя вечер, е човешка грешка. Това бе потвърдено и от Демерджиев, и от заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Това е водещата версия - за човешка грешка. Не са налице неравности по пътя, някакви други препятствия, които да са причинили отклонението на автобуса. Не е налице и техническа неизправност, която да е възникнала внезапно по време на движението. Събрани са и преки свидетелства от возещите са в автобуса“, каза Сарафов.

Припомняме, че сигнал за тежкия пътен инцидент на АМ „Тракия“ беше подаден снощи след 20:10. По първоначални данни превозното средство е излязло от пътя и се обърнало на една страна в канавка. В автобуса е имало 47 души, сред които деца и възрастни. Те са пътували от Слънчев бряг към Сърбия.

На място са пристигнали екипи на спешна помощ и полицията, а преди тяхната поява първа помощ са оказвали пътуващи по магистралата, сред които се оказало, че има и медици. 28 от пътуващите деца и възрастни са преминали през лекарски прегледи, като 14 бяха настанените в болница, а трима от тях са с по-тежки травми.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук