Попълнете търсена ключова дума или фраза

Бивш ортак на Миню Стайков е издирван с европейска заповед като цар на българската цигарена контрабанда!

https://blitz.bg/kriminalni/bivsh-ortak-na-minyu-staykov-e-izdirvan-s-evropeyska-zapoved-kato-tsar-na-blgarskata-tsigarena-kontrabanda_news685417.html Blitz.bg

Антон Арабаджиев от 10 години разиграва полиция и прокуратура

София, България 16 Юли 2019, 00:04 17390 прочита 0 коментара
Измъкналият се през 2018 г. контрабандист на цигари – Антон Арабаджиев, след сигнал на британските служби за незаконна фабрика в пловдивското село Оризари стои зад незаконната фабрика за папироси в с. Труд и нелегалния цех за подготовка на тютюн в с. Ръжево Конаре край Пловдив, разбити в акцията на прокуратурата и МВР от миналата седмица.
Той е известен от близо 10 години на правоохранителните органи като организатор на незаконно производство на цигари и е на върха на  пирамидата от незаконни производства на цигари, заловени през последната година. За първи път името на Антон Арабаджиев изплува през 2011 г., когато от МВР е разбита фабрика за папироси менте в село Патриарх Евтимово до Пловдив.

Тогава Антон Арабаджиев съдейства на органите на реда и се измъква само с условна присъда. Очевидно това съприкосновение със закона не е отказало Арабаджиев от сладките печалби в цигарената контрабанда.

С изобретателността при организирането на нелегални производства на цигари и изградените връзки лица по високите етажи на правоохранителните органи Антон Арабаджиев се превръща в нещо като гуру на родната цигарена контрабанда. Успешната му кариера на организатор незаконни производства привлича и други мераклии, които му стават ортаци в доходоносната дейност. 

Един от тях е Миню Стайков, като тяхното тясно сътрудничество възниква преди 4-5 години. Антон Арабаджиев е ментор и приятел в нощните забавления и със сина на алкохолния бос – Стайко Стайков.

Съдружието на Арабаджиев и Стайков в нелегалното производство се развива в продължение на няколко години и включва съвместна работа по осигуряване на работна ръка от Украйна и Молдова, както и доставка на машини и материали за производството на нелегалните цигари. С покровителството от страна на пловдивската полиция,  дистрибутирането на готовите папироси е осъществявано изцяло през региона на Пловдив.
 

Антон Арабаджиев (вляво)

Миналата година възниква раздорът в тандема Антон Арабаджиев – Миню Стайков. Заради предателството на Арабаджиев. Неговото име, заедно с тези на още няколко човека от неговата група, изскача в сигнал, изпратен в началото на 2018 г. на българските служби от британската митническа администрация чрез Службата за предотвратяване на престъпления срещу фиска към британското посолство. В сигнала е посочено конкретно и местонахождението на фабрика в пловдивското село Оризари, където групата около Антон Арабаджиев е произвеждала незаконно цигари.

Тази информация стига бързо до Арабаджиев благодарение на контактите му в родните служби. Притиснат от обстоятелствата, той закрива временно фабриката в Оризари и скрива машините. За да отклони вниманието от себе си, Антон Арабаджиев изпява своя ортак Миню Стайков с фабриката му в Карнобат, както и Бирмите, които са му конкурентни в нелегалното родно цигарено производство.
 

Бирмите също са в играта

Така през лятото последваха няколко акции на полицията и прокуратурата, при които бяха разбити няколко нелегални фабрики за цигари и суровина за тях: в Карнобат (на Миню Стайков), в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан, както и 3 цеха в Сапарева баня, Ясен Калугерово, които са ги захранвали с тютюн.
Разбити са всички незаконни фабрики за цигари, само не и тази в с. Оризари на Антон Арабаджиев, посочена в сигнала на британските служби.

След успешните акции на МВР и прокуратурата от лятото на 2018 г. никой не е предполагал, че в следващите години  някой представител на родния ъндърграунд ще се осмели отново да организира нелегално производство в страната. Миню Стайков е в ареста, Бирмите са обект на досъдебни производства или се укриват.

Ударът в с. Труд от 04.07.2019 г. и разкритите в мегафабриката на Антон Арабаджиев произведени нелегално цигари показват, че той се е възкачил на върха пирамидата в нелегалната дейност. Машините от неразкритата през 2018 г. фабрика в Оризари явно са си останали в пловдивска област и са заработили отново още в началото на 2019 г. в най-модерната фабрика на Балканите, впечатлила с мащаба си дори и опитни представители на борбата с контрабандата в Агенция „Митници“ и правоохранителните органи, вкл. и премиера.

Всеки адепт на нелегалното цигарено производство има свой особен почерк, като този на Антон Арабаджиев е свързан с това, че обича да произвежда ментета на марки, които текущо се произвеждат от легални производители. Така той насочва разследващите органи към фалшиви следи, карайки ги да мислят, че източник на контрабандата са местни или чужди легални производители.

Факсимиле от сигнала от 2018 г. на британските митнически служби срещу Антон Арабаджиев и фабриката му в с Оризари, пловдивско

Така още през 2011 г., когато е разбита фабриката му Патриарх Евтимово, в нея са открити ментета на популярни марки на легални производители като „Victory” (на Булгартабак) и “LM” (на Филип Морис) в мащаби на производството и количества, достатъчни да захранват една-трета от родния пазар.

Сега в село Труд, верен на своя почерк, Антон Арабаджиев е произвеждал ментета на „Muratti” (популярна марка на Филип Морис в Европа), както и “Royal” (известна босненска марка в района на Западните Балкани). За допълнително заблуждение на разследващите, този път откритите ментета в мегафабриката са с надписи на Гръцки език, за да насочат проучванията на нелегалния пазар в посока на нелегален внос от южната ни съседка. В последното публикувано изследване на Нилсен за нелегалната търговия на цигари в страната, излиза, че най-контрабандираната марка цигари през първото тримесечие на 2019 са именно Royal.  В изследването пропускат да кажат, че откритите празни кутии са на ментета, но това е очевиден факт след като същите ментета са открити във фабриката в с. Труд.  

В мегафабриката в с. Труд е открита и неработеща поточна линия за производство на тънки цигари. Вероятно същата е пренесена от покритата фабрика в с. Оризари, където са се произвеждали огромни количества цигари. Правени са ментета на марката “Compliment” на известния немски легален производител “Von Eicken”, които бяха залели българския нелегален пазар през 2018 г. В този период същите тези проучвания на Нилсен, финансирани от Филип Морис за нелегалната търговия с цигари в България по метода „на празните кутии“, даваха в продължение на няколко тримесечия най-голям дял на нелегалния пазар именно на цигарите от марката „Compliment”, които си оспорваха първенството в класацията с цигарите от марката “Capital”, открити в карнобатската фабрика на Миню Стайков.

Сега Антон Арабаджиев отново е под прицела на службите. Ще успее ли отново да се измъкне сух, след като разбиха производствата му в с. Труд и Ръжево Конаре. Очевидно контактите на Арабаджиев по високите нива на силовите структури не са пресъхнали, защото само два дни преди акцията в Труд, той отново е изчезнал в неизвестна посока, без да предупреди близките си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам