Изгониха ключови свидетели. Това разкри Ивайло, братът на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца, който издъхна при сбиване с Иван и Десислав Дамянови, известни като Поничките, след като излезе от съдебната зала.
В районния съд стартира делото срещу двамата братя една година след смъртта на абитуриента от училище „Васил Кънчов” в града. Въпреки големия обществен интерес към него съдия Стела Колчева не допусна журналисти в залата, а обвиняемите забраниха да бъдат снимани и не направиха никакви изявления, пише "Монитор". 

Минути след началото на заседанието обаче братът и роднините на Тодор излязоха възмутени от залата. На въпрос какво се е случило, Ивайло каза: „Изгониха ключови свидетели – майка ми и приятелката на брат ми Грета, която е била с него и е очевидец на всичко, което се е случило.” Наистина на 12 януари миналата година Грета, която е съученичка и гадже на Тодор пътувала с него в колата му. А на пешеходна пътека на улица „Иванка Ботева” в центъра на града избухнал скандал и сбиване между братя Дамянови и Тодор, по време на който момчето, което било шампион по таекуодно паднало на земята и починало.

В началото Поничките бяха арестувани за непредумишлено убийство. Но обвинението срещу тях бе променено след като медицинските експертизи и повторната аутопсия установиха, че момчето е починало от наследствено сърдечно заболяване, а не от ударите им.

След края на заседанието говорителката на съда Вероника Бозова заяви, че са били призовани 12 свидетели, но двете страни са се съгласили делото да се гледа по съкратената процедура и показания са дали само четирима. По тази причина на следващото заседание на 10 февруари ще бъдат изслушани и само част от експертизите. Тогава ще даде показания и един нов свидетел, който досега нито е призоваван, нито е разпитван.

Обвиненията срещу Иван и Десислав Дамянови са за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм, което се наказва с до 5 години затвор. Иван пък е подсъдим за увреждане на колата на Тодор, което се санкционира с една до шест години решетки.