Близките на починалия Тодор Йорданов във Враца може да се наложи да плащат тлъсти суми на братя Дамянови, известни като Поничките, с които тийнейджърът се спречка преди смъртта си, но самите те няма да получат нито лев, пише "България днес".
Това обясни адвокатът на роднините Емил Велинов, след като прокуратурата прецизира и отново внесе в съда обвинението срещу Иван и Десислав Дамянови-Поничките.

"Това е големият проблем. Обвинението е за хулиганство и няма как да заведем граждански иск. Направихме всичко възможно по време на досъдебното производство, но в крайна сметка прокуратурата направи тази правна квалификация", коментира юристът.

В същото време близките на починалия 18-годишен младеж може да се наложи да плащат доста пари на Дамянови, които заведоха серия от дела срещу тях. Адв. Велинов обясни, че още не се е запознал подробно с обвиненията. Процесуалният представител на Дамянови, адв. Росен Бончев, преди дни заяви, че исковете ще бъдат оттеглени, ако близките на Тодор се извинят на Поничките.

Дамянови заведоха общо 12 дела срещу близките на 18-годишния Тодор, който почина след мелето с тях.

Два от исковете, всеки от които за по 5000 лева, са срещу брата на починалия Ивайло Йорданов. Според Дамянови младежът е разпространявал невярна и обидна информация за тях в национален ефир. Поничките са възмутени, след като Ивайло ги обвинил, че нямат никакъв морал и директно им приписвал убийството на по-малкия си брат от телевизионния екран. Братята обвиняват за подобни изказвания и майката на двете момчета Цецка Йорданова.

Тъй като твърденията на близките на Тодор са направени в национален ефир в столични телевизии, от съда във Враца препратиха голяма част от делата на колегите си в Софийския районен съд.

Миналият четвъртък съдът не даде ход на едно от тях заради отсъствие на адвоката на Ивайло Йорданов. Поискана бе смяна на двама от свидетелите, като единият от новите ще бъде братът на ищеца Десислав Дамянов - Иван.

В залата адвокатът на двамата братя - Росен Бончев, заяви тяхното намерение да оттеглят исковете, ако близките на Тодор им се извинят за изречените в публичното пространство думи.

Тодор Йорданов почина на 12 януари след сбиване на улицата в центъра на Враца с Десислав и Иван Дамянови.

Първоначално Окръжната прокуратура във Враца повдигна на братята обвинение за убийство по непредпазливост, но след бурни протести, продължили няколко дни, обвинението бе преквалифицирано като предумишлено убийство по хулигански подбуди.

Съдебно-медицинската експертиза обаче установи, че момчето е починало заради сърдечно заболяване, а раните от боя са само повърхностни. Тогава делото бе изпратено по компетентност на Районната прокуратура, откъдето предявиха ново обвинение - за хулиганска проява, извършена в съучастие с изключителен цинизъм и дързост.