Все още не е готова балистичната експертиза на оръжието, с което полицай простреля смъртоносно 18-годишен грабител при преследването му в София. Това съобщи зам. градският прокурор на София Христо Кръстев, цитиран от „Телеграф“.

Силовият министър с горещи разкрития за убийството на 18-г. обирджия в София и пистолета на полицая

Изготвянето на експертното заключение изисква време. „Иззети са и двата пистолета на полицая. Ще бъде направено прострелване, изследвания и едва след като стане готова експертизата на вещите лица наблюдаващият прокурор ще вземе решение за служителя на МВР“, обясни прокурор Кръстев.

Престъплението

БЛИЦ припомня, че на 18 септември т.г. полицай простреля смъртоносно 18-годишния Светльо Младенов от кв. „Ботунец“ при преследването на него и още две момчета. Това е станало след сигнал за грабеж на момичета на столичния бул. „Черни връх“. Тримата не се подчинили на полицейско разпореждане да спрат, нито се стреснали от предупредителните изстрели.

След залавянето на другите двама - 15-годишния Георги Б. и 16-годишния Траян З., те бяха обвинени, че два часа по-рано са отнели чанта с 20 лв., документи и маратонки от момиче. Траян е дърпал слушалки от врата му, опитвайки се да го души, докато Георги е взeмал вещите.

По-късно стана ясно, че има още два извършени от тях грабежа. И двамата са регистрирани в Детска педагогическа стая за противообществени прояви.

Стрелбата

Разследващите съобщиха, че полицаят е стрелял от 100 м по бягащия грабител. С патрулка момчето е откарано в болница, където умира. По първоначални данни служителят на МВР е носел в себе си служебен и личен пистолет, но гърмял с личния заради проблем с кобура на служебния.

Премиерът

Във вторник в Академията на МВР премиерът акад. Николай Денков заяви, че правителството застава зад полицаите, които изпълняват задълженията си по закон.

„Когато работите по закон, когато изпълнявате задълженията си, вие ще имате пълната подкрепа от мен и правителството“, подчерта Денков. “Изпълните ли вашата част от задачите, ще имате подкрепа дори за улесняване на дейността ви в бъдеще“, посочи премиерът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук