След безпрецедентната корупционна афера, в която се забърка кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, едва ли има съмнение, че тя ще бъде отстранена от длъжност докато трае разследването. 

На този фон недоучения уди фактът, че след повдигнати от прокуратурата две обвинения срещу бившия финансов министър Стоян Александров за упражняване на банкова дейност без разрешение, т.е. лихварство, Малката секира продължава да е общинар в Столичния общински съвет. 
 
При огласяването на обвиненията срещу Стоян Александров общинари от СОС заявиха, че са възмутени от извадените кирливи ризи на Малката секира и ще настояват той да подаде оставка. Но тъй като обвиненият от прокуратурата за финансови далавери бивш ковчежник №1 е на изборна длъжност като общинар от "Движение 21" на Татяна Дончева, той може да бъде освободен от нея само ако си подаде оставката.

„Сега ще видим, след като обикаля телевизиите и се прави на морализатор, дали ще му стиска да подаде оставка", коментираха преди време в СОС. От тогава обаче изминаха два месеца, а скандалният банкер продължава да си живурка спокойно като общинар и да не подава оставка. Крайно време е Столичният общински съвет да му я поиска. 
 
БЛИЦ още преди две години разкри някои от схемите на упражняваната от Стоян Александров без разрешение банкова дейност.
 
Той е давал огромни суми срещу космическата лихва от 12%. Такава е ситуацията с отпуснатите от него над 6 млн. евро на Петър Цабалас - Пепи Гърка за построяването на апетитната сграда на столичната улица "Оборище". 

От събраните още тогава доказателства ставало ясно, че Александров е набавил огромната сума от трезора на КТБ, като е използвал приятелството си с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Размерът на лихвата е същият, който Цветан Василев даде на приятеля си Иван Костов по преференциалния му депозит.

Подозира се, че Малката секира е взел милионите от КТБ на лихва от 3%, която след това е увеличил с нови 9%, за да спечели бързи пари. Сметките му, обаче са излезли криви, защото Пепи Гърка не е успял да се сдобие със заветните разрешителни за пускането на сградата в експлоатация.

При повдигането на двете обвинения срещу Стоян Александров от прокуратурата му бе наложена парична гаранция за 100 000 лева. Обвиненията срещу него са за две престъпления. От 2002 до 2015 г. като физическо лице в София и няколко други града в страната Александров отпускал кредити срещу лихва на хора и фирми. Второто обвинение е, че като представител на юридическо лице е извършвал незаконна банкова дейност между 2002 и 2009 г.