Делото срещу сочения за нов наркобос на София Георги Петров влезе в съда. Това разкриха пред БЛИЦ два независими източника.
42-годишният мъж ще бъде изправен на подсъдимата скамейка по обвинение, че е поръчал убийството на Кирил Киров-Киро Японеца.

Тогава мократа поръчка бе осуетена навреме от специалните служби, а Петров бе арестуван и настанен в килия в Националната следствена служба.

Престоят на Йончо зад решетките продължи само 5 месеца, все едно че е бил на почивка на Малдивските острови.

След това разследването срещу него изненадващо започна да буксува и бяха необходими цели 2 години и 6 месеца докато стигне до деловодството на съда. Бавното правосъдие отвърза ръцете на Петров и му даде възможност да се развихри в мръсния бизнес с дистрибуция на дрога в столичните квартали, категорични са пред БЛИЦ източници от специалните служби.

Наркобизнесът не е единственото прегрешение на Петров, наричан още и Йончо

Според оперативните служби, един от първите му удари е обирът на чейнджбюро на Алексей Петров. Йончо обаче не се задоволява да посегне на обекта за обмен на валута на бившата барета, но след това отмъква и един от автомобилите му.

Алексей Петров е гневен. Бившият служител на МВР приклещва Йончо, който обаче получава изненадащо покровителство от Киро Японеца, на когото е племенник.

Това е и причината за прословутата престрелка в ресторант "Перла", когато Алексей Петров е прострелян в крака от Киро Японеца. Искрата на конфликта се запалва, след като Японеца се притичва на помощ на приклещения си роднина.

Като по чудо инцидентът в "Перла" не приключва със смърт.

Престъпната биография на Йончо обаче след това е във вихъра си. Той многократно е заключван за различни престъпления, но след това е пускан от ареста по живо, по здраво.

През 2015 година става ясно, че той е планирал покушението на Киро Японеца. Поискал е да го елиминира, защото му дължал огромна сума, която нямал никакво намерение да връща. Решил, че ще му излезе доста по-евтино, ако се заеме с убийството на Киров.
 

Кирил Киров-Киро Японеца

Така на 2 май 2015 година тъстът на Йончо - Марин Петров, открива огън по Киро Японеца и неговите синове Януш и Спартак пред къщата им в ромския квартал "Факултета". По време на пукотевицата Януш е ранен в гърба, а куршумът едва не пробива сърцето му.

По това време оперативните служби си свършват работата, което довежда до задържането на Йончо и тъста му. На двамата са повдигнати обвинения за подготовка на убийство и незаконно притежание на оръжие.
Нещо повече - при обиска в къщата на Йончо, криминалистите откриват пистолет "Берета", сериозно количество дрога и контролна везна, на която обикновено се мерят дозите с бял прах.

Арестът не пречи на Йончо да изпраща зловещи послания на свидетелите на престрелката. Целта му е някои от тях да се откажат от показанията си и той отново да излезе сух.
Йончо прави и втори опит за физическото ликвидиране на Киро Японеца. Мократа поръчка е била възложена на дъщерята на Марин Петров - Иванка, която е трябвало да застреля Киро Японеца по време на изкуствено свикан протест пред къщата му.

За щастие екзекуцията е осуетена навреме.

Сега надеждите на пострадалите от действията на Йончо е магистратите да си свършат бързо и качествено работата и да му осигурят сурова присъда.

Ивайло КРАЧУНОВ