Двама са разстреляните свидетели срещу сочения за един от най-опасните престъпници в новата история на България Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския.
София е настръхнала от трета екзекуция на свидетел по делото, след като тримата съдии от Апелативния спецсъд Даниела Росенова, Даниела Врачева и Петя Колева отмениха присъдите от по 17 години затвор за Йоско и съучастниците му, които им бяха произнесени от председателя на първоинстанционния специализиран съд Георги Ушев. 

Първият разстрел на свидетел

На 20 май е застрелян Красимир Георгиев-Шмид. Килърът го е издебнал в мрака и го е пронизал с 6 куршума в гърба.

Месеци преди екзекуцията Шмид застава на свидетелската скамейка и дава показания срещу Йоско Костинбродския и групата му.

Още тогава из столичния ъндърграунд се понася информацията, че по този начин е подписал собствената си смъртна присъда.
 

Вторият разстрел на свидетел

5 декември 2014 година се оказва последният ден в живота на Хрисим Хрисимов

В студения зимен ден трима маскирани мъже изчакали Хрисимов да заключи вратата на малкото клубче и открили стрелба от около 2-3 м в гърба. Разстоянието било толкова близко, че от близо 15-те куршума 8 попаднали в тялото му.

Трима от обвиняемите по "Килърите 4", начело с Ивайло Симеонов-Богьовеца, са били задържани за проверка в Костинброд след разстрела. Униформените ги разпитали дали имат алиби, проверили ги за барутни частици. Ръцете на Богьовеца, Вергил Славов, Александър Йорданов и сина на Йосиф Йосифов-Йоско - Иван, били чисти. Четиримата обяснили къде са се намирали по времето на атентата. 

За последно Хрисим Хрисимов идва в съда на 19 ноември същата година и за пореден път свидетелства срещу бандата на Йоско. Трябвало е да дойде на заседанието и в петък, в деня след разстрела. "Охранителни полицаи винаги придружаваха свидетеля по време на заседанието. Но Хрисим отказваше някакъв тип специална охрана", заявиха източници от Главната дирекция "Криминална полиция", които следят делата срещу Йоско Костинбродския отблизо. 

Куршуменият дъжд спира Хрисимов по пътя към съдебната зала...

В петък, 7 юни т.г. пред Специализирания наказателен съд дава показания и трети свидетел срещу Йоско и групата му. Ще спестя името му, за да не последва съдбата на Шмид и Хрисимов.

Свидетелят разказва подробно как дясната ръка на Йоско - Богьовеца, се е опитал да го разстреля през 2016 година и по този начин да елиминира възможността да даде показания.

А показанията на свидетеля са изключително ценни. Той разкрива пред съдебния състав, че Богьовеца е занесъл в къщата, в която двамата са живеели от дълги години, сумата от 880 000 лева, която е взел от откупа за отвлечения бизнесмен Стефко Колев.

Свидетелят разкрива и многобройни детайли за престъпната дейност на Богьовеца. Показания, след които съдиите в Италия биха произнесли доживотни присъди, а тези в Китай - смъртни.

Съдиите от Апелативния специализиран съд Росенова, Врачева и Колева са далеч по-благосклонни към подсъдимите, към които се обръщат галено с "момчета, как сте днес?".

Магистратите с черни тоги отменят мотивираната присъда на Георги Ушев и дават свободата на всички подсъдими.

Опитни съдии като тях не могат да не си дават сметка какви могат да са последствията от решението им.

Припомняме, че според прокуратурата Йоско и бандата му са отговорни за убийството на сина на Венци Стефанов - Митко, покушението срещу Кирил Киров-Киро Японеца и отвличането на бизнесмена Стефко Колев.

Двама свидетели вече са прибрани под земята, а почеркът е еднакъв - куршуми в гърбовете им.
 

Йоско вече е без белезници и в чужда държава


Ще има ли и трети свидетел, който скоро ще се озове в ковчег?

Тривиални въпроси като този на Венци Стефанов - дали съдиите, оправдали Йоско, спят спокойно, едва ли могат да разчовъркат съзнанието им.

А дали решението на апелативните спецсъдии няма да е генерална репетиция за оправдаването на Цветан Василев и едни други олигарси?

Няма да спрем да търсим отговорите на другите по-важни въпроси!

Ивайло КРАЧУНОВ