Окръжна прокуратура – Монтана е предала на съд А.П. (на 31 години) по обвинение за обир. Обвиняемият живеел в с. Василовци, област Монтана, не работел.


Мъжът е многократно осъждан, като последното му наложено наказание „лишаване от свобода“ е изтърпял на 13.08.2020 г. След по-малко от месец той извършил престъпление срещу самотно живеещия в същото село деветдесет и пет годишен Г.Я.

На 10.09.2020 г., след като получил пенсия, възрастният мъж се отбил при негов познат и пазарувал в магазина. На тръгване към дома си, непосредствено пред портата, докато отключвал, бил нападнат в гръб.

Рецидивистът А.П. му нанесъл удари в лицето, а след това му извил ръката и го съборил на земята. Претърсил дрехите на пенсионера и джобовете му. Взел портмонето му и напуснал местопрестъплението. Намиращите в него пари в размер на 400 лева скрил под камък, а другите вещи изхвърлил.

Междувременно на пострадалия Г.Я. била оказана помощ от случаен свидетел, който извикал полиция и медицински екип. Извършителят на грабежа бил установен и задържан.

Първоначално той се опитал да отрече за стореното от него, като заявил, че възрастният мъж доброволно му предоставил пенсията си. Впоследствие признал и посочил мястото, където укрил парите. Пенсията е била върната на собственика.