Янко Ваташки – Лудия влиза в затвора за осем години, след като беше признат окончателно за виновен по дело за изнудване, съобщиха от прокуратурата.
Присъдата на Върховния съд вече е приведена в сила, а Ваташки е в Софийския затвор при първоначален строг режим, съобщиха от спецпрокуратурата.
Ваташки бе задържан на 1 август 2015 г. и обвинен от Специализираната прокуратура за това, че на 29 юли 2015 г. принудил със заплахи столичанка да изтегли от банковата си сметка и да му предаде 5000 лева.


През януари 2016 г. Специализираният наказателен съд го призна за виновен по обвинението на Специализираната прокуратура и го осъди на девет години лишаване от свобода. Съдът прие, че деянието е извършено в условията на опасен рецидив.

Четири месеца по-късно Апелативният специализиран наказателен съд потвърди вината му, но намали наказанието му с една година.
Освен 8-годишното наказание, Върховният касационен съд потвърди и решението на апелативните съдии Ваташки да плати на пострадалата от изнудването 5000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, както и разходите по делото.

В момента Янко Ваташки е подсъдим в Специализирания наказателен съд и по друго дело за изнудване. Деянието е извършено почти по същото време, като това, за което вече е влязла в сила присъда на Върховния касационен съд, припомнят от прокуратурата.