Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение “Задържане под стража” за директор на НОИ-Силистра Милен Пенчев и за Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров, съобщава БГНЕС.
 
Досъдебно производство е образувано от Спецпрокуратурата за организирана престъпна група, която е действала на територията на София и Силистра в периода от 2017 г. до настоящия момент. „Групата е извършвала т. нар. уреждане на пенсии на граждани като са се представяли за това документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж. Документите се представяли пред НОИ-Силистра“, обясни говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.В групата участват директорът на НОИ-Силистра, началникът на отдел „Отпускане на пенсии“- Силистра и бивш служител на НОИ от София. Членове на групата са семейство - баща, майка и син. „Те изготвяли голяма част от неистинските удостоверителни документи, съхранявали ги в дома си, отделно от това синът е извършвал и адресни регистрации по настоящ адрес на лица, които желаят да им бъдат отпуснати такива пенсии в недвижим имот, който бил прехвърлен от неговите родители“, обясни Милева.

Към момента към наказателна отговорност са привлечени шестима души. Наблюдаващият прокурор Николай Димитров обясни, че до момента са установили около 20 души, на които са били опуснати пенсии по този начин.

В съдебната зала стана ясно още, че осъждания вече Тодор Тодоров се свързвал по Viber с бащата на Тита. Двамата се разбирали кой да получи по-висока пенсия чрез фалшификация на документи. След това Пенчев се обаждал по телефона на Симеонова и й диктувал ЕГН, за да я уведоми коя преписка да се придвижи по-бързо и да не се правят проверки. Върху досиетата тя слагала листчета с надпис "СМЧ - Пенчев" ("силно мой човек - Пенчев").

Отпуснатите вече пенсии групата теглела от банковата карта, на която са превеждани парите. След това картата се връщала при човека с пенсията менте, но чак след като изтеглили за себе си между 8 и 10 000 лева, съобщиха още от прокуратурата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ