Будимир Куйович, който живее в България от много години редовно напомня за себе си, но и редовно му запушват устата, за да не се изкуши и да каже нещо повече, пише "Уикенд". 

Той излежава 16-годишна присъда за наркотрафик, но в началото на седмицата беше спипан на магистрала "Тракия". Карал с фалшива книжка, издадена уж в Португалия и това може да стане повод да го затворят за още 8 години.

Иначе Куйович от доста време обитава откритото общежитие в Казичане и сега, когато го спипват е в отпуск.

След като го залавят с документа менте, отново го връщат в Казичане. Предстои да видим още колко години ще остане зад решетките, макар и на по-свободен режим.

Още докато течеше онзи процес, по който черногорецът получи 16 години затвор, той нееднократно повтаряше, че делото е политическа поръчка. 

Куйович твърдеше, че съдии и прокурори крият доказателства. Те били свързани с телефонни разпечатки, в които имало мобилните номера на депутати и министри. Дали пък тогава не казваше истината?

През дългите години в страна наркобосът си изгражда солидни връзки. Куйович наследява част от сирийско-кюрдските канали на Фатик. 

Преди черногорецът да се появи на сцената, в наркобранша царува ливанецът Адел Саркис. В края на 80-те години той е бивш шеф на ливанската служба за охрана и личен бодигард на тогавашния президент на Ливан Амин Джеймайел. 

В България идва през 1990 година. Две години по-късно се опитва да легализира престоя си с фалшив паспорт. Занимава се с контрабанда на цигари, освен това финансира онази прословута нарколаборатория в село Опицвет. 

Основният бизнес на Адел Саркис обаче е търговията с оръжие и казват, че в тази сфера негова партньори, а по-късно и наследници на канала му са бегълците Пламен Галев и Ангел Христов, т.нар братя Галеви.

Те натрупват големите си пари точно покрай оръжието, разказват запознати.

Саркис изчезва от България малко след разстрела на Филип Найденов- Фатик през лятото на 2003 година. Напуска България, понеже му се готви арест заради подозрения, че точно той е поръчал екзекуцията на Фатик.

Двамата дълги години са партньори в трафика на дрога и оръжие. Пътищата им обаче се разделят. Саркис започва да работи с хора от ВИС и сръбските банди от Земунския клан.

Въпреки опитите за примирие двамата с Фатик си остават смъртни врагове. Т

Макар по това време групировката на Саркис да има контакти в съдебната система, МВР започва да събира доказателства и да планира ареста му. Отделно от това аверите на Фатик поръчват убийството му. Ливанецът е принуден окончателно да се изнесе, а бизнесът му у нас се поема от Будимир Куйович. 

Той попада за първи път в медиите година по-рано през 2002 година, когато в пернишките села Дивотино и Люлин е разбира лаборатория за производство на амфетамини.

По време на съдебния процес Куйович сключва сделка с прокуратурата и от обвиняем става свидетел. Половин година по-късно полицията разкрива нови две лаборатории в селата Дебел дял и Гачевци до Габрово и арестува петима. 

За шеф на групата отново е посочен Куйович. В подземния свят в столицата се говори открито, че той е най-големият бос в бранша. Сочат го директно за наследник на всемогъщия Фатик. Казват, че е жесток и безскрупулен.

Едва в началото на 2005 година МВР налага десетгодишна забрана да влиза в страната.

Само два месеца след екстрадицията му в Сърбия в столичния квартал "Младост" са иззети 60 кг. наркотици.

Арестувани са двама палестинци и един ливанец, които според ченгетата са част от т.нар дипломатически картел, при който дрогата е пренасяна в багажа на дипломати. 

Малко по-късно в "Манастирски ливади" е разстрелян Божидар Добрев - дебелия, който се сочен за "дясна ръка" на Куйович.

Куйович е доста харесван от жените и по една или друга причина става наследник не само на бизнесмена Фатик, но и на този на любовницата му Невена Сойчева. Тя е дъщеря на бившия шеф на кремиковското РПУ Ангел Станчев. Самата Невена пък е разследвана за трафик на наркотици в Западна Европа. Залавяна е например на летището във Франкфурт с няколко килограма кокаин. 

За близостта им говори фактът, че Куйович регистрира фирмата си "Б енд Н груп" на нейния адрес в столичния квартал "Лозенец". Другата си компания - "Дата нет" купува заедно с Невена и брат й Стоян през 2004 година