Ексченгето от Благоевград Георги Прегьов, който е подсъдим за измама, продължава да се издирва. Засега неуспешно. Това стана ясно на вчерашното съдебно заседание, на което той за пореден път не се яви. Поради тази причина делото отново се провали, а прокурор Елица Калпачка настоя да се положат за последно усилия да бъде открит, преди да направи искане за задочно производство, т.е. процесът да се гледа без него.

За целта бе изискана справка от всички възможни институции – от полицейските служители, които имат задача да го намерят, след като бе обявен за общодържавно издирване и съдът му наложи мярка „задържане под стража“ през юни; от "Гранична полиция" за пътуванията му в чужбина; от следствените арести дали не е задържан при тях; от отдел „Международно сътрудничество“; от НОИ – относно това дали се води някъде на работа; и от 3-те мобилни оператора – дали има регистриран телефон на негово име.

Оказа се, че телефонът, ползван от него преди време, е служебен – на охранителна фирма „Елос“, в която не работи от април. Призовката, която му е била отнесена на единствения известен адрес – в жк „Запад“, е върната, тъй като не е открит. По същия начин е върната призовката и на родителите му, които според съседи не живеят на адреса, на който са търсени.

Най-парадоксалното е, че освен подсъдимия, изпаднал в дълбока нелегалност, вчера на делото не се яви нито един от свидетелите. Един от тях е другият бивш полицейски служител Димитър Лалев, който също бе подсъдим за измама заедно с бизнес партньорката му Христина Лалева на същите кандидат-гурбетчии, които били врътнати в Лондон и от Георги Прегьов. Тъй като Димитър Лалев не е открит от призовкарите, вчера и той бе обявен за общодържавно издирване, а съдия Кристина Панкова нареди на "Гранична полиция" да му връчи призовка за свидетел, ако евентуално го засекат.

Другият ключов свидетел Станислав Трифонов от Троян, който е жертва на измамата, е редовно призован, но пуснал молба, че не може да присъства на вчерашното заседание, тъй като трябва да гледа 6-месечното си бебе.

Молба да бъде заличен като свидетел е отправил Мирослав Калинов от Горна Оряховица, който изтъкнал финансови мотиви – нямал кола, за да стигне до Благоевград, и пари да плаща хотел. Иначе на драго сърце щял да дойде, тъй като също бил пострадал от Прегьов.

Съдия Панкова се разпореди да бъдат призовани отново неявилите се свидетели и предупреди, че ако отново не се явят на следващото заседание, ще бъдат доведени принудително от "Съдебна полиция". Делото бе отложено, като обявеният за общодържавно издирване Георги Прегьов ще бъде защитаван служебно от адвокат Вяра Станкова, след като договореният адвокат Иван Тошев се е отказал заради неуредени финансови отношения.

Припомняме, че бившият благоевградски полицай е подсъдим от миналата година по дело за измама на двама гастарбайтери от Троян, които заблудил на 6 декември 2012 г. в Лондон, че издадените им индивидуални референтни номера (национални осигурителни номера – NIN), с които разполагали, за да работят в Кралство Великобритания, са невалидни. С цел да набави за себе си имотна облага, той ги убедил, че следва да им бъдат издадени нови такива срещу 300 британски лири, което не отговаряло на реалната действителност.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: struma.bg