Безпрецедентен скандал е на път да взриви съдебната система. Оказва се, че в дъното му е съдийското семейство – Десислава Пенчева Добрева, съдия в Апелативен съд – София и Иво Юриев Хинов – съдия в Специализирания наказателен съд.

Хинов се прочу със серията решения за пускането от ареста на заловените с белязани пари от подкуп (общо 70 000 евро) – отстранена кметица на “Младост” Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, също бивш кмет на района. В края на месец ноември 2018 г. скандалният Съюз на съдиите в България, който прокарва интересите на подсъдими олигарси в правосъдието, излезе с декларация в защита на Хинов. Изненадващо съдията се разграничи от тази проява на ССБ, но както се оказва това е било предварително планирано за да му се осигури алиби за изпълнение на дълбоко конспиративен сценарий, целящ оневиняването на подсъдимите, а оттам и удар срещу Спецпрокуратурата и Антикорупционната комисия.

Изпълнители на схемата се оказват председателят на близкия до олигархичния кръг “Капитал” съдийския съюз и бивш член на Висшия съдебен съвет – Калин Калпакчиев, който правораздава в Апелативен съд – София, където съдия е и жената на Хинов – Десислава Добрева. Именно след разговор между двамата, Калпакчиев пуска декларацията в защита на съдията от Специализирания наказателен съд. Хинов реагира почти незабавно, като изпраща до медиите съобщение, че не е търсен от ССБ и отклонява защитата от магистратската организация. По този начин Хинов и съпругата му, която макар формално да не е декларирала членство в ССБ е активен участник в техни инициативи, свалят подозрението от спецсъдията за неговата пристрастност по делото за подкуп срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров.
 


Оказва се, че много преди ССБ да пусне декларацията в защита на Хинов, а той “театрално” да се разграничи от подкрепата, посредством множество разговори със съпругата му – Десислава Добрева, Иво Хинов е бил вербуван да осигури на всяка цена, на първо време пускането от ареста на Иванчева и Петрова, а на по-късен етап и тяхното оправдаване още на първа инстанция. За да не изглежда всичко това подозрително, особено на фона на сериозното количество доказателства срещу подсъдимите – записи от разговори със специални разузнавателни средства, белязаните банкноти, тефтерчета и други, планът предвижда Хинов да издаде осъдителна присъда единствено за посредника при искането и получаването на подкупа – Петко Дюлгеров.
Доказателства за наличието на подобен план могат да се открият и в множеството намеси по делото “Иванчева” лично на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Освен това, в замяна на оправдаването на Иванчева и Петрова, на Хинов и на Добрева било гарантирано бързо кариерно израстване, под формата на скорошно командироване на съдийката от Апелативен съд - София във Върховния касационен съд.

Зад подготовката за “взривяването” на делото за подкуп срещу задържаните с белязани пари бивша кметица на “Младост” се крият интересите на няколко адвокатски кантори, обслужващи подсъдими олигарси. Видно от момента на задържането на Иванчева и Петрова е, че медиите, собственост на подсъдимия за продажбата на държавния дял от ЕВН Иво Прокопиев и на банкера беглец Цветан Василев, не спират с пропагандата в полза на двете. Чрез свързани с тях подставени лица, олигарсите дори организираха и два протеста, на които редом до имената на Иванчева и Петрова стоеше името и на компрометирания председател на ВКС Лозан Панов. С “взривяването на делото”, подсъдимите се надяват да нанесат сериозен удар по реномето на специализираните съдебни органи.