„Ситуациите, при които се променя процесуалното качество на дадено лице, не са редки. При развитие на дадено разследване е напълно възможно по отношение на лице, което е било първоначално разпитано в качеството на свидетел, да бъдат събрани достатъчно доказателства, които да обосноват последващо негово привличане.

Макар и по-рядко има и обратната хипотеза и привлечено лице да придобие качеството на свидетел, тъй като са събрани оправдателни доказателства”.

Това заяви Владимир Николов, председателят на Асоциацията на прокурорите, по Nova News. Той отказа да коментира делото, по което обвинен беше бившият главен секретар на МВР Живко Коцев и от свидетел се превърна в обвиняем.

Николов коментира и хипотезите, при които държавен служител, чиято отговорност не е оперативна работа, поддържа контакти с криминално проявени и знае, че са такива.

„За близките контакти с лице от криминалния контингент, ако държавният служител знае за това, зависи в какво естество се изразяват тези близки отношения. При всички положения за държавните служители от прокуратурата, магистратурата, е недопустимо да се поддържат контакти, ако съответното лице съзнава, че има такъв проблем”, заяви Николов.

„С притеснение наблюдавам тенденция за недоверие към действията на прокуратурата и правоохранителните органи”, коментира Николов.  

В казуса с „Митниците”, той заяви, че „очевидно по отношение на част от привлечените към наказателна отговорност лица има събрани доказателства, които най-малкото дават обосновано предположение за съпричастност към престъпна дейност, тъй като независимият български съд на две инстанции потвърди най-тежките мерки за неотклонение”.

Той призова всички да оставят прокуратурата и разследващите да работят.

„Държавата се бори срещу контрабандните канали. Ако има отделни представители на институции, които са замесени в тази дейност, тези хора не са държавата, те паразитирът върху държавата. Да се плюят институциите, да се обвинява прокуратурата в някакви грехове, това е абсурдно. Всички ние дължим институционален отговор на тези явления”, каза Николов.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук