Заместник - директорът на бившата ГДБОП Калин Михов съобщи по време на видео-пресконференция на тема: „Международният опит в борбата с незаконния оборот на наркотиците”, че в България намаляват цените на някои видове наркотици, основно на хероина.
Той допълни, че като цяло в България се увеличава консумацията на наркотици. В Афганистан вече се произвежда не само опиум, а и хероин с около 70 - 80% чистота. Той се изнася за страните в Западна Европа, като маршрутът на трафика им минава през България.
Между 20 и 30 хиляди души в България са зависими от хероина, съобщи още заместник- директорът на бившата ГДБОП. Увеличава се броят на младите хора, които консумират синтетични наркотици и този проблем се задълбочава. „Има известно увеличение на младите хора, които консумират синтетични наркотици. Синтетичните наркотици са с малко по-ниска цена от кокаина. Много от младите хора се насочват към консумация на синтетични наркотици”, заяви Калин Михов.

Според Михов наркопрестъпността оказва влияние дори на националната сигурност, защото много наркотрафиканти използват средствата, спечелени от наркотрафика, за финансиране на терористични актове и организации. Михов посочи, че наркопрестъпността нанася щети на икономическото състояние на страните, повишава нивото на смъртността сред младите хора и нивото на кражбите и грабежите. /БЛИЦ