Първата книга за диригента Илия Темков вече е на пазара. Премиерата й се състоя в сряда в музей-галерия „Анел“. Заглавието ѝ „Илия Темков. Един рицар на музиката“ говори само по себе си, а неин автор е журналистът Нейка Кръстева.

„За Илия Темков чух за пръв път преди една година. Той е добре познат в музикалните среди, но аз като журналист не съм била близо до тях. Занимавах се предимно с тъжните и грозните неща от живота. Срещах се с престъпници и с техните жертви... И всеки път изпитвах само омерзение.

Душата ми се беше вгорчила. Но съдбата ми помогна да изляза от този омагьосан кръг и да видя прекрасния свят на музиката, проучвайки живота на тази изключителна личност Илия Темков. Не беше лесно, първо, защото не го познавам и няма как да разговарям с него на живо.

И второ, той се оказа много труден за описване – просто не влиза в никакви рамки. Бил е не само диригент, а и музиковед, музикален педагог, композитор, дописник и главен редактор на вестник. Умеел е безпогрешно да открива млади таланти, сякаш е провиждал в бъдещето през магическа кристална топка.

Отстоявал е принципите си, без да мисли за последствията. Възхваляван и критикуван, отстраняван от работа и изключван от Партията, обект на професионална завист и скалъпени доноси, вечно преследван от безпаричие.

И всичко в името само и единствено на Нейно Величество Музиката“, каза развълнуваната авторка пред гостите, изпълнили галерията.

„Тази книга е различна. В нея се разказва за много музика, за една голяма любов и малко за Държавна сигурност. Но не това я отличава. Тази книга има душа“, цитира авторката издателката Юлиана Томова. На премиерата на книгата присъстваха представители на посолствата на Германия и РСМ.

В края на събитието всички получиха автограф от Кръстева и някои даже се снимаха с нея. Следващата спирка от представянето на книгата не е случайна.

На 27 май книгата ще акостира в Русе (18 ч. в зала "Фоайе" на Операта). Именно в дунавската ни столица Темков с пълна сила и творчески размах осъществява идеи от изключително значение за музикалната култура не само на Русе, но и на цяла България.

Авторът Нейка Кръстева не скри емоциите си, а после раздаде десетки автографи.

Дъщерята на Темков - Милена, също написа послания на закупилите книгата, докато внучката ѝ Калина побърза да разлисти четивото.

Класически завършек на събитието - с две ангелски изпълнения на флейта на талантливата Селестина Топич, кадър на музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив.