В София не можеш да видиш художници да рисуват навън от натура. Никой не слага статива си в някоя градска градина, парк, на езерето Ариана или направо на улицата, за да нарисува хората, които слушат музика в Борисовата градина на лятната естрада, хора които просто чакат  на трамвайната спирка, или играещите деца в парка.

А в шейсетте години това го правеше художникът Георги Железаров по всяко време на годината.

Рисуваше хората  от улиците, парковете,  дворовете из София, разходките и увеселенията в града, пазаруващите по откритите пазари, зелените полета с работещите хора напролет.  

Хората спираха и казваха: истински художник. А най-много се радваха децата. Можехме да стоим през цялото време докато рисуваше, защото беше много интересно да гледаме как се появява цялата картина.

Затова с нетърпение влязох и се застоях в галерия Икар да разгледам 40 платна от организираната изложба по повод 127 години от рождението на художника Георги Железаров. Картините са собственост на наследниците на големия творец.

Направо се пренесох в стари времена. И да ви кажа, истински ми стана тъжно, че София е била дори по-хубава в онова време, отколкото днес.

А как само играехме като деца щастливо и през зимата и през лятото, до късно вечер! Как се спускаха шейните  по снежните бабуни, а малки и големи караха кънки на езерото Ариана, тичаха да се крият из Борисовата градина. И всичко това е запазено от художника върху неговите картини, за да го видим 65 години по-късно и да му се радваме.

 

Няма нещо, което да не е рисувал из града! Запазил е  цялото всекидневие, което ни е заобикаляло, атмосферата и пейзажа на София. Любопитно е и за новите поколения, а на старите им връща спомени.

Изложбата, която можете да видите до 17 февруари в Галерия Икар на ул. „Бачо Киро“ 26, ще ви подари  една усмихната въздишка.

Савка ЧОЛАКОВА

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук