Празникът "Сурва" в Перник е в разгара си. Сайтът "За Перник" излъчва директно зрелището, включени в списъка на ЮНЕСКО. Тази година 27-ият Международен фестивал на маскарадните игри се стреми да постави световен рекорд, който да бъде включен в Книгата на Гинес.
Фестивалът в Перник е по-голям по брой на групи и участници от фестивала в Рио де Жанейро. По този показател бихме могли да се борим за място в "Гинес". Това заяви кметът на Перник Вяра Церовска, която е и председател на организационния комитет на 26-ия международен фестивал на маскарадните игри. Тази година се очакват рекорден брой участници - близо 7000. Само от Пернишко са 43 групи с над 3630 души. Българските групи са 102, от тях 58 са кукерски /в т.ч. бабугери, старци, станчинари, дервиши/ и 44 сурвакарски. В Перник ще дефилират 3900 маскирани мъже, 1300 жени и 1263 деца. Те са представители на 33 общини от 17 области.

7 групи от осем държави ще се включат във фестивала на маскарадните игри – от Испания, Италия, Сърбия, Португалия, Албания, Румъния. В центъра на града предстоят състезателни дефилета, ще отворят врати ателиета за маски и марионетки. Група от десетки участници във фестивала в този момент се подготвя да тръгне от Благоевград към Перник.